CONGRÉS DEL MÓN RURAL | 20/09/2005  Ruralcat

Rural'06 analitza l'estat de la recerca agroalimentària a Catalunya

Rural'06 ha constatat al Centre de Capacitació Agrària de Monells la bona salut de la recerca en l'àmbit agroalimentari a Catalunya. Existeix, però, desconfiança entre el sector agrícola davant els científics.

Font: Congrés del Món Rural

Font: Congrés del Món Rural

El grup de treball sobre 'Model d'organització del R+D+i en el sector Agroalimentari' ha comptat amb la participació de Jordi Peix, coordinador de RURAL'06, Ignasi Romagosa, catedràtic de la UdL i ponent, i Conxita Villar, cap de l'àrea tècnica. Cal destacar, també, l'èxit de participació al debat gràcies a les nombroses aportacions per part d'empreses, centres de recerca, administracions o universitats.

Es desconfia de l'R+D+i

El grup de treball ha destacat la manca de confiança del sector agrícola davant la pròpia recerca. "La recerca és a llarg termini i la gent no ho té prou clar", diu Villar. Per aquest motiu, Rural'06 creu que hi ha treball pendent a fomentar els avantatges que té l'R+D+i per al sector. "Cal apropar el científic i el productor de base, falta proximitat entre l'àmbit de recerca i el món rural". Catalunya és capdavantera en recerca agroalimentària a nivell europeu, tant pel que fa a la qualitat com la quantitat dels projectes científics. I més en concret, la rama de l'agricultura està per davant de la ramadera, encara que és a nivell forestal on la inversió en recerca és menor. Ignasi Romagosa, ponent de Rural'06 i catedràtic de la UdL, ha volgut destacar que "la història de la recerca a Catalunya constata un creixement important, partint d'un nivell baix el 1981". A més, ha dit que "és en l'agricultura en l'únic sector en el que s'ha transferit el coneixement".

Les demandes de recerca dels pagesos, en un segon pla

La trentena d'experts reunits a Monells han fet sortir a la llum el paper secundari dels petits empresaris agrícoles pel que fa a la demanada de recerca i investigació. Els Centres de Recerca a Catalunya presenten un sistema de cofinançament, situació que els obliga a buscar diners fora de l'administració pública. Davant això, es troba una indústria agroalimentària potent a nivell econòmic, tal com explica Conxita Villar, que és capaç de transmetre les seves demandes als centres d'investigació. Segons l'INE, les empreses són les que més despeses internes en R+D+i fan a l'any (54% del total a nivell estatal). "Qui marca les necessitats i les demandes acaba sent la indústria, deixant al pagès en un pla inferior". En aquest sentit, el Rural'06 creu que s'han de buscar fórmules associatives noves que serveixin de vehicle per cofinançar aquesta recerca. "D'aquesta manera les demandes dels més petits podrien obtenir alguna resposta", ha afegit Villar.