IMPULS AL SECTOR | 14/09/2005  Ruralcat

La Generalitat impulsa la tecnologia i la investigació agroalimentàries

La Generalitat ha decidit coordinar la investigació agroalimentària entre tres centres tecnològics situats a Lleida (Segrià), Reus (Baix Camp) i Monells (Baix Empordà), especialitzats en diferents àrees que es complementaran, in que formaran l'Anella de la Agroindústria.

Moment de l'acte de signatura

Font: DARP

Així consta al conveni subscrit al Palau de la Generalitat en un acte presidit pel President de la Generalitat, Pasqual Maragall, que ha destacat "la ciència i la tecnologia constitueix una de les raons de ser i una prioritat del Govern català¿. El president català ha refermat així l¿aposta del seu Govern i de Catalunya ¿amb la ciència i la tecnologia, i la voluntat de promoure els canvis més que adaptar-s¿hi¿. També ha recordat que "el Consell executiu ha donat un nou impuls a la Bioregió, que és una de les línies prioritàries de Pla de Recerca i Innovació 2005-2008, i ara s¿ha signat aquest Protocol que permetrà que Catalunya sigui un dels pols biotecnològics d¿Europa i de l¿Eurobiocluster del Sud¿. Pel president de la Generalitat, la creació de l¿Anella de l¿Agroindústria és fruït d¿una estratègia compartida entre el Govern català, els governs locals, les universitats i centres de recerca, els parcs científics i tecnològics i el sector empresarial. Maragall ha assenyalat que la unió d'universitat, poder local i empresa ¿és el triangle màgic de l¿economia i de la societat catalana¿ . En un altre moment del seu parlament, Pasqual Maragall ha explicat que amb aquesta iniciativa Catalunya posa en valor un sector que aporta el 15% de la facturació total de la indústria catalana i que a més serà un pol d¿atracció d¿inversions i d¿expansió comercial de primer ordre. A més, ha explicat que l¿agroindústria, juntament amb el turisme i les noves tecnologies, són els sectors més importants de l¿economia catalana.

Una iniciativa que implica l'Administració i els món educatiu i empresarial

Com a departaments implicats, han signat el protocol els consellers de Treball i Indústria, Josep Maria Rañé, de Salut, Marina Geli, d¿Agricultura, Ramaderia i Pesca, Antoni Siurana, i d¿Universitats i Investigació, Carles Solà. A l'acte de signatura també hi ha assistit el conseller primer, Josep Bargalló. També són signataris del document el president de la Diputació de Girona, Carles Pàramo, els alcaldes de Lleida, Girona i Reus, i representants de les universitats de Tarragona, Lleida i Girona i del Parc Tecnològic de Reus. L¿Anella de l¿Agroindústria serà una aliança dels tres centres que en formen part: el Centre Tecnològic de Noves Tecnologies i Processos d¿Alimentació (CENTA) , a Monells-Girona, el Centre Tecnològic Agroalimentari (CTA) , a Lleida, i el Centre Tecnològic de la Nutrició i la Salut (CTNS) , a Reus, creats fa uns mesos. Aquests centres s¿especialitzaran en funció del seu entorn empresarial i dels recursos R+D disponibles i s¿incorporaran a la xarxa de centres tecnològics de la Generalitat de Catalunya. Els tres centres es dedicaran a la nutrició i la salut (Reus), als processos i productes elaborats (Monells) i als recursos i productes frescos (Lleida). Així doncs, preveu que complementin i coordinin la seva investigació dins de la cadena de la indústria agroalimentària. Per la seva part, el Departament d¿Agricultura, participa en el projecte mitjançant l¿Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA).