VACA BRUNA | 21/04/2010  Februpi/RuralCat

El Pallars Jussà acull el 6è Concurs nacional de la raça bovina bruna dels Pirineus

El propers dies 24 i 25 d'abril se celebrarà a la Torre de Capdella (Pallars Jussà) el 6è Concurs nacional de la raça bovina bruna dels Pirineus.

 

El municipi de la Torre de Capdella, situat al nord del Pallars Jussà, a la província de Lleida, acollirà el concurs anual de la caça bruna dels Pirineus després que ho hagin fet Ripoll, La Seu d'Urgell o Sort. Al concurs, que cada any rep un gran nombre d'assistents tant pel que fa a públic general com a ramaders que hi porten els seus animals, enguany s'hi exposaran més caps de bestiar que mai, en total uns 170 exemplars de raça bruna en una superfície de 2.000 metres de carpes. A més hi haurà una mostra de maquinària de ramaderia i de productes i articles artesans de tot tipus.
 
El plat fort de l'esdeveniment, a banda de la subhasta de vedells, és sempre l'apadrinament del millor vedell que ha sortit del Centre de testatge de mascles de Bon Repòs, a Gavet de la Conca. En aquest centre, la Federació Catalana de la raça porta a terme diferents proves als vedells per tal de determinar-ne les qualitats paternes. Es fan dues sèries anuals de testatge i el millor animal que surt del centre és apadrinat per un personatge famós durant el Concurs Nacional. Enguany l'honor li correspon al Tomàs Molina de Polònia, el famós "meteoròleg simpaticot” encarnat per l'actor David Olivares, que també farà una actuació humorística. El padrí té l'honor de batejar el millor vedell.
 
Finalment, està confirmada la presència al concurs del conseller del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena que presidirà l'acte.

 

L'origen de la vaca Bruna dels Pirineus

La Vall d'Aran, el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà i l'Alta Ribagorça, a la província de Lleida són l'entorn natural de la vaca bruna. Aquesta raça prové d'una antiga fusió entre la vaca autòctona catalana i bovins de raça parda alpina procedents de Suïssa. Es creu que la vaca autòctona existent en els Pirineus era un ecotipus de la pirenaica. Aquests animals autòctons van rebre la influència repetida de la parda alpina des de finals del segle passat. Les primeres fonts escrites que parlen d'importacions de vaques suïsses daten del 1922, però es tenen evidencies que al voltant del 1880 es van fer les primeres importacions, probablement a la Vall d'Aran.
 
En un principi va ser una vaca d'aptitud triple: carn, llet i treball. Posteriorment es va convertir en una raça d'aptitud mixta, carn-llet, i actualment s'ha especialitzat en la producció de carn.
 

Programa d’actes del concurs:

Divendres, 23 d'abril
Tard- vespre: Entrada del bestiar al recinte firal.
 
Dissabte, 24 d'abril
10:00h: Obertura del recinte firal. MOSTRA d'animals de raça Bruna dels Pirineus.
11:30h: Activitats de Sant Jordi: animació infantil, poesia i música, etc. (Organitzen: Associació Les Brunes i Grup de Teatre Vall Fosca).
17:30h: Taller de roses de Sant Jordi.
18:30h: Màgia participativa amb JOAQUÍN MATAS.
20:30h: Sopar i ball amb el Trio Pere Costa.
 
Diumenge, 25 d'abril
10:00h: Obertura del recinte firal. MOSTRA d’animals de raça Bruna dels Pirineus.
11:30h: Apadrinament del millor vedell de la promoció del Centre de Testatge de Bon Repòs a càrrec de TOMÀS MOLINA de Polònia.
12:00h: Subhasta dels vedells del Centre de testatge de Bon Repòs.
13:00h: Explicacions del jutge i lliurament de premis.
 
Durant tot el cap de setmana: Servei de bar-restaurant i parades de productes agroalimentaris i de serveis ramaders.
 
Per a més informació: 667 52 35 77 - Martí Orriols, gerent de FEBRUPI.