PROPIETATS BOLET | 21/04/2010  SINC/AlimenCat

Científics espanyols aprofundeixen en les propietats medicinals dels bolets

Científics del grup consolidat d'investigació en Aliments d'Origen Vegetal, que lidera Domingo Blanco Parmo, de la Universitat de Saragossa (UNIZAR), juntament amb investigadors de la Universitat Complutense de Madrid (UCM), posen de manifest que en una mostra de 50 espècies diferents de bolets, més del 60 per cent posseïen propietats antimicrobianes.

cep cont

 

Domingo Blanco Parmo, professor titular de Nutrició i Bromatologia de la UNIZAR i coordinador del Grup d'Aliments d'Origen Vegetal ha avançat informació sobre l'activitat farmacològica i medicinal dels bolets en una conferència del Centre d'Investigació i Tecnologia Agroalimentària d'Aragó (CITA).
 
"No hi ha una tradició científica espanyola en la recerca de components actius en els bolets. Sembla que la micologia té com a base principal l'estudi i identificació de les espècies, la qual cosa es denomina taxonomia, però és molt més que això. És necessari aprofundir en les propietats antimicrobianes dels bolets", va declarar Blanco.
 
Al GAOV, dirigit per Rosa Oria, hi ha diferents línies d'investigació centrades en els fongs. Així, en els estudis que s'ocupen de la conservació d'espècies, figuren projectes de conservació de la trufa negra a Aragó i estudis de principis microbians en bolets. Així, aquest grup investiga en la caracterització microbiològica de bolets, i actualment se centra en les propietats antimicrobianes i la recerca d'antioxidants en fongs hipogeus, que són els fongs subterranis que, com en el cas de la trufa, viuen associats a les arrels de certs arbres.
 

Usos medicinals ancestrals

Des de fa segles se sap dels usos medicinals dels bolets, tal com constaten les cultures micòfagues de països com el Japó i la Xina, on hi ha una gran tradició en aprofundir i ampliar els coneixements sobre els fongs en general. Tant és així que al Japò, des de 1936, existeix un institut d'investigació centrat exclusivament en les seves propietats medicinals.
 
"La penicil·lina va ser resultat d'un fong. En canvi, tot just s'estudia o investiga dels usos medicinals dels bolets, malgrat que estan demostrades les seves propietats anticancerígenes i que potencien el sistema immunitari davant possibles malalties", explica Blanco.
 
El professor de la UNIZAR argumenta que "Espanya és a la cua dels països que investiguen i aposten per saber més sobre com utilitzar aquestes propietats curatives dels bolets", i cita als Estats Units, Japó i la Xina com "les nacions de referència en aquest tipus d'investigacions".
 
L'expert concreta que "el nostre país compta amb un extens patrimoni", ja que hi ha més de 3.000 espècies de bolets catalogats. Malgrat això sembla que la comunitat científica no és conscient de la importància de "no perdre aquest patrimoni genètic, que és una font sense explotar", amb una enorme importància ecològica, ja que segons els experts per cada espècie vegetal n'hi ha cinc o sis de fongs. "Aquesta riquesa micològica és sinònim d'una gran quantitat de principis actius", subratlla.