MEDI AMBIENT | 11/09/2005  Ruralcat

Espanya pot ser l'Estat de la UE més perjudicat pel canvi climàtic

Els ministres d'Agricultura i Medi ambient de la UE han constatat que Espanya pot ser l'Estat que més pateixi el canvi climàtic, per l'augment d'incendis i perquè amenaça la continuïtat de l'agricultura del sud.

Tasques d'extinció d'un incendi.

Els titulars de Medi ambient i d'Agricultura dels Vint-i-cinc han celebrat una reunió informal, centrada en la relació de les alteracions del clima i la producció agrícola. En aquesta reunió, els experts en medi ambient han defensat la necessitat d'incrementar els mitjans per a la prevenció d'incendis i han insistit en què, si bé Europa és el continent que es veu menys afectat pel canvi climàtic, l'agricultura del sud de la UE en patirà les conseqüències.

Valoracions dels experts

D¿una banda, el professor de Castella la Manxa, José Moreno, afirma que els incendis forestals són la "pitjor amenaça" per als països del sud d'Europa. Espanya i Portugal encapçalen les xifres; en el territori espanyol es registren ja 20.000 incendis anuals. Moreno ha examinat l'evolució dels incendis forestals i ressalta l'augment des de la dècada dels 70 a l'actualitat, afegint que abans es concentraven en algunes regions i que ara es registren arreu de l¿Estat. Entre les causes, parla de la despoblació de les zones rurals i el creixement de la vegetació abandonada, que ara són boscos que es poden cremar. Segons Moreno, el risc s'agreuja quan en menys de 30 anys una zona es crema dues o tres vegades, perquè no s'ha gestionat adequadament el terreny cremat. D'altra banda, l'assessor cap científic del Govern britànic David King, sosté que amb el canvi climàtic hi haurà una transferència de la producció agrícola europea, que es traslladarà del "sud al nord". King ha explicat que es preveuen més pluges al nord de la UE mentre que al sud "es repetiran" sequeres extremes, com la d'aquest estiu. L'expert britànic afirma, no obstant, que Europa tindrà menys problemes que altres continents. Per la seva banda, la comissària d'Agricultura, Mariann Fischer Boel, assegura que aquest canvi també pot suposar oportunitats per al camp, com la producció de biocarburants.

L'agricultura genera el 10% de les emissions de gas amb efecte hivernacle en la UE

Enmig d¿aquest context, l'oficina estadística comunitària Eurostat ha publicat un estudi que mostra l'impacte de les diferents pràctiques agrícoles en el medi ambient. D¿aquest estudi es desprèn que l'impacte ambiental de l'agricultura és molt inferior a la producció d'energia per a l'electricitat, els transports o les indústries (Espanya va ser el quart consumidor d'energia de la UE l¿any 2003). Així doncs, segons els resultats obtinguts, l'agricultura és la segona font d'emissions de gas amb efecte hivernacle en la UE, amb un 10% del total. Les principals fonts són la fermentació entèrica (intestinal), amb un 32%; la gestió dels efluents de la ramaderia, amb un 20% i les emissions que procedeixen de sòls agrícoles, amb un 48%. L'any 2004, la UE va registrar un total de 326,85 milions de caps de vaques, porcs i ovins. Espanya és el país que té un major nombre d'animals, amb 54,4 milions de caps. Segons Eurostat, els agricultors poden contribuir a la reducció de les emissions generades pel sector energètic mitjançant el creixement de fonts renovables.