Una delegació catalana explora les possibilitats de comerç amb Xina i Japó
El conseller Antoni Siurana encapçala una delegació d'empresaris i docents catalans que aquests dies visiten la Xina i el Japó per promocionar el sector agroalimentari i explorar les possibilitats comercials en els sectors de la carn, la fruita i la maquinària agrícola.
Font: DARP
A l'inici del viatge, Antoni Siurana s'ha reunit amb la ministra d'agricultura xinesa, Yao Xiangjun, a Pequín, on ha comentat que "la dimensió de la producció càrnia i fructícola a Catalunya necessita exportació permanent". Ambdós representants han destacat que la Xina i Catalunya comparteixen reptes en matèria agrària i que és molt important la promoció comercial, així com el desenvolupament tecnològic i la innovació. El conseller, que està acompanyat per representants de Prodeca, Confecarne i Catalonia Qualitat, ha remarcat que "les empreses catalanes de maquinària, com les de la carn o les del sector de la fruita, tenen grans possibilitats d'inversió en aquest mercat asiàtic". Actualment, hi ha un procés obert de negociacions per establir un protocol per a la importació de productes càrnis a Xina, que segons Siurana, està molt avançat. Per aquest motiu, el conseller considera molt important posicionar-se al mercat xinès, on bona part de la producció encara és semifamiliar i amb poques garanties sanitàries. La Xina és el primer productor mundial de carn i de carn de porc, amb un desenvolupament molt accelerat en els darrers anys en producció i processament del producte. Malgrat això, la Xina només processa un 9 per cent de la carn, mentre que als països occidentals el percentatge ronda el 40 per cent. L'objectiu actual de la Xina és produir més qualitat a menys cost, el que genera espais de cooperació amb empreses estrangeres quant a finançament i tecnologia.