PROMOCIÓ INTERNACIONAL | 29/08/2005  Ruralcat

Una delegació catalana explora les possibilitats de comerç amb Xina i Japó

El conseller Antoni Siurana encapçala una delegació d'empresaris i docents catalans que aquests dies visiten la Xina i el Japó per promocionar el sector agroalimentari i explorar les possibilitats comercials en els sectors de la carn, la fruita i la maquinària agrícola.

Moment de la reunió amb representants xinesos

Font: DARP

A l'inici del viatge, Antoni Siurana s'ha reunit amb la ministra d'agricultura xinesa, Yao Xiangjun, a Pequín, on ha comentat que "la dimensió de la producció càrnia i fructícola a Catalunya necessita exportació permanent". Ambdós representants han destacat que la Xina i Catalunya comparteixen reptes en matèria agrària i que és molt important la promoció comercial, així com el desenvolupament tecnològic i la innovació. El conseller, que està acompanyat per representants de Prodeca, Confecarne i Catalonia Qualitat, ha remarcat que "les empreses catalanes de maquinària, com les de la carn o les del sector de la fruita, tenen grans possibilitats d'inversió en aquest mercat asiàtic". Actualment, hi ha un procés obert de negociacions per establir un protocol per a la importació de productes càrnis a Xina, que segons Siurana, està molt avançat. Per aquest motiu, el conseller considera molt important posicionar-se al mercat xinès, on bona part de la producció encara és semifamiliar i amb poques garanties sanitàries. La Xina és el primer productor mundial de carn i de carn de porc, amb un desenvolupament molt accelerat en els darrers anys en producció i processament del producte. Malgrat això, la Xina només processa un 9 per cent de la carn, mentre que als països occidentals el percentatge ronda el 40 per cent. L'objectiu actual de la Xina és produir més qualitat a menys cost, el que genera espais de cooperació amb empreses estrangeres quant a finançament i tecnologia.

L'emigració a les ciutats fa necessària la mecanització del camp xinès

En el sector de la maquinària, Antoni Siurana confia en posicionar Catalunya dins el marc agrícola xinès, que es troba en ple procés de transformació a causa del massiu desplaçament de pagesos a les ciutats, que obliga a la mecanització de la producció agrícola. Al llarg de 2004, la Xina va importar maquinària agrícola espanyola per valor de 87 milions de dòlars, i enguany ha establert una llei que dóna subsidis als agricultors per comprar maquinària i facilita la introducció de tecnologies avançades al país. Així doncs, és un mercat amb moltes possibilitats. Abans de continuar viatge cap al Japó, la delegació visitarà algunes empreses catalanes establertes a la Xina, per conèixer de primera mà les seves experiències.