PLAGA DE L'ARRÒS | 22/04/2010  DAR/RuralCat

La plaga del cargol poma al Delta de l'Ebre està sota control

La població del cargol poma s'ha reduït en un 90 per cent i la plaga es troba en fase de control. De l'agost de 2009 al març de 2010 s'han retirat 37.000 exemplars i 20.000 postes, s'han netejat 118 kilòmetres de canals i sèquies i dos kilòmetres de riu, i s'han assecat 3.931 hectàrees d'arrossars. La inversió ha superat els 300.000 euros.

cargol poma cont

 

El delegat del Govern, Lluís Salvadó, ha presidit aquest dimecres, 21 d'abril, la sessió plenària de la Comissió pel control del cargol poma, en què s'ha fet una valoració positiva de les actuacions dutes a terme fins ara. També s'han determinat les mesures pel pla de 2010, que comptarà amb brigada de treball durant tot l'any i una embarcació per actuar sobre el riu, que dirigiran els membres de la comissió tècnica mentre que continuen amb els treballs de destrucció de postes i recollida manual d'adults.
 
També està previst fer assajos de productes zoosanitaris, que actualment estan treballant des de l'IRTA. El Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) properament durà a terme una sessió informativa sobre aquest tema amb els arrossaires de la zona afectada.
 
Alhora es provaran trampes; es treballarà en la desbrossada i crema de vegetació del marge esquerre del riu, i s'estudiarà la viabilitat de practicar inundacions controlades a les sèquies amb aigua de mar durant l'hivern, per la intolerància salina de l'espècie, i la possibilitat d'assecar camps la propera temporada.
 
Finalment, en la Comissió de control el Departament de Medi Ambient ha informat que es continua estrenyent l'origen de la plaga i, durant la sessió el delegat del Govern ha manifestat optimisme sobre el resultat d'aquest procés d'investigació en curs, que ha de permetre controlar activitats potencialment perilloses de causar invasions d'espècies exòtiques.
 

Com s'ha controlat la plaga

Després de detectar l'existència del cargol poma (Pomaceus canaliculata) en les zones agrícoles i en el canal de reg del Delta de l'Ebre, la Generalitat juntament amb l'ADV de l'arròs, les comunitats de regants i les cooperatives arrossaires, van establir un Pla de mesures per frenar la seva expansió i eradicar-lo. Les principals propostes d'actuació passaven per la retirada dels exemplars adults i postes, l'aplicació de tractaments en la vegetació dels marges per reduir la densitat d'exemplars i la realització d'assajos amb productes fitosanitaris.
 
Així, des de l'agost de 2009 fins el març de 2010, s'han retirat 37.000 exemplars i 20.000 postes, mitjançant les tasques dels treballadors de la Comunitat de Regants i també d'una brigada de 12 peons, contractada mitjançant un Pla d'Ocupació què durant tres mesos, 12 peons i un tècnic s'encarregaren de la recollida manual d'exemplars dels cargols adults i les seves postes.
 
Unes tasques de neteja que s'han dut a terme a 118 kilòmetres de canals i sèquies, des de l'ermita de l'Aldea fins al final de la Sèquia mare, dels quals només 70 kilòmetres comptaven amb la presència d'exemplars, a més de dos kilòmetres de riu.
 
D'altra banda, aquests mesos s'han assecat 3.931 hectàrees d'arrossars de l'hemidelta esquerre, compatibilitzant-ho amb el manteniment de les mesures agroambientals, la qual cosa amb les baixes temperatures, ha comportat que la mortalitat natural durant el passat hivern s'estima en un 44 per cent.
 
A més, aquestes actuacions s'han complementat amb l'ús de maquinària per destruir els exemplars de cargol poma i cremes controlades de la vegetació de les sèquies de Capítol i Barques i del fons d'alguns desguassos a la zona de Tudó, i també a la zona de la bassa de les Olles.
 
En aquest sentit, les mesures dutes a terme fins a març de 2010, que han comptat amb un pressupost de més de 300.000 euros, han estat valorades com a "molt positives" ja que han permès reduir un 90 per cent la població existent i "situen sota control la plaga del cargol poma, tot i que caldrà treballar intensament tot el 2010 perquè serà un període fonamental per a aconseguir l'èxit del procés"destacava el delegat del Govern.
 
De fet, s'ha constatat l'afectació puntual d'algun arrossar, probablement des de fa tres o quatre anys, amb una presència significativa de cargol i, per tant, des de la Comissió de control s'aposta per continuar els treballs i doblar els esforços.
 

 

Informació relacionada