INVESTIGACIÓ | 28/08/2005  Ruralcat

Estudi de l'ovulació del boví per augmentar la fertilitat

Científics del Servei de Recerca Agrícola (ARS) han descobert que el fol·licle del ramat boví, una estructura minúscula dins de l'ovari que deixa anar l'ou, necessita desenvolupar-se fins a la maduresa completa per tenir la millor probabilitat d'un embaràs exitòs.

Tom Geary es prepara per treure sang a una vaca.

Font: ARS-USDA

D'un dels últims estudis realizats, es desprèn que quan les vaques van poder ovular amb llibertat, no importava la grandària dels seus fol·licles. Els seus cossos sabien de forma intuïtiva quan estaven llestes per a deixar anar ous. Els productors de bestiar boví donen a les vaques l'hormona GnRH per tal d'induir l'ovulació. En el cas que l'hormona s'injecti abans que un fol·licle estigui suficientment desenvolupat, l'embaràs té menys probabilitats de produir-se. A continuació us reproduïm la informació publicada a l'ARS sobre aquesta troballa científica.

"Un estudi de fertilitat examina els funcionaments complicats de l'ovulació"


Per Erin Peabody Científics del Servei de Recerca Agrícola (ARS) estan cada cop més aprop de comprendre totes les complexitats de la reproducció en animals. En assajos per augmentar la fertilitat en el bestiar boví, els investigadors han descobert que el fol·licle, una estructura minúscula dins l'ovari que deixa anar l'ou, necessita desenvolupar-se fins el punt de maduresa completa per a tenir la millor probabilitat d'una embaràs reeixit. La identificació dels senyals hormonals que marquen la maduresa del fol·licle és una tasca difícil per als científics, però les seves troballes fins a la data ja són importants per als productors de bestiar que volen inseminar artificialment totes les seves vaques alhora. L'estudi també podria revelar nova informació sobre la fertilitat humana. Tom Geary, un fisiòleg de reproducció en el Laboratori Fort Keogh d'Investigació de Bestiar i Prat finançat per l'ARS a Milers City, Montana, va ajudar a realitzar els estudis, juntament amb el fisiòleg de reproducció Michael Smith a la Universitat de Missouri-Columbia. George Perry, un graduat que va treballar amb Geary i Smith abans de fer-ho pel departament de Ciència d'Animals i Prats a la Universitat Estatal de Dakota del Sud a Brookings, va proposar una teoria sobre si la grandària del fol·licle podria ser el millor indicador de la bona disposició de la vaca per a ovular i aconseguir l'embaràs. En un estudi recent, els investigadors van descobrir que quan les vaques poden ovular de forma natural, no importava la grandària dels seus fol·licles. Els seus cossos saben intuïtivament quan les estructures minúscules estan llestes per a deixar anar els ous. Per induir l'ovulació a les vaques, els productors de bestiar boví els donen l'hormona anomenada GnRH. Com s'assenyala en l'estudi, si l'hormona s'injecta abans que un fol·licle sigui suficientment desenvolupat, l'embaràs té menys probabilitat de ser exitòs. Segons Greary, és possible que les cèl·lules fol·liculars no estiguin desenvolupades completament en el moment de l'ovulació induïda perquè no estan produint suficient estrògen. Actualment, Greary i els seus col·laboradors estan esbrinant si l'estrògen addicional ajuda a madurar el fol·licle. Els resultats d'aquest treball podria fer augmentar les taxes de fertilitat en els programes comercials d'inseminació artificial. Els estudis relacionats amb la maduresa del fol·licle han estat publicats recentment a la revista Proceedings of the National Academy of Sciences.