Trobat el gen que faria plantes resistents a la sequera i desxifrat el genoma de l'arròs
Científics canadencs han descobert un gen que permetria les plantes resistir millor les condicions de falta d'aigua. Així mateix, un projecte internacional ha presenta el mapa del codi genètic de l'arròs, l'aliment més consumit al món.
Font: FAO
El número del 12 de juliol de Current Biology publica la investigació del professor de Botànica de la Universitat de Toronto (Canadà), Malcolm Campbell, on explica que el mètode de respiració de les plantes es basa en un gen que controla el sistema que usen les fulles per tancar els seus porus superficials. Amb aquesta informació es pot conèixer quina classe i selecció sobreviurien millor als estius calorosos. Segons Campbell, es tracta d'una troballa "molt apassionant", ja que és un gen que ajuda plantes a adaptar-se als canvis de llum, carboni i disponibilitat d'aigua. "Tenint en compte que les plantes són els pulmons de la Terra, hem descobert una informació clau sobre com respira el planeta", comenta el científic. Els porus de la superfície de les fulles de les plantes, anomenats "stoma", funcionen com petites boques que s'obren i es tanquen en resposta a senyals com la llum, la temperatura i la disponibilitat d'aigua. Campbell i investigadors de les Universitats de Toronto i de Lancaster (Regne Unit), a partir dels créixens, un parent de la mostassa, la col i el rave, van comparar la taxa de refrigeració de plantes amb nivells normals, alts i baixos d'activitat gènica, i amb aquestes dades van poder trobar el gen de l'espiració de les plantes. Aquest descobriment és un altre pas per comprendre com responen les plantes al medi ambient, ja que en altes temperatures, les plantes mantenen tancades "les seves boques" durant més temps que de costum, per evitar perdre gasos i aigua per l'evaporació. La investigació explica que les plantes han d'obrir la seva "stoma" en algun moment, tant per recollir el diòxid de carboni necessari per a la fotosíntesi, com per alliberar l'oxigen després en l'atmosfera. Aquesta nova informació serà important per als agricultors que volen millorar la resistència de la seva collita davant la sequera, així com per entendre les respostes evolutives de les plantes al clima, diu Campbell.