Com augmentar la vida de prestatge de les fruites i verdures ja tallades
Un grup de científics del Servei d'Investigació Agrícola dels Estats Units (ARS) està desenvolupant un seguit de tècniques per mantenir i millorar les propietats de la fruita i la verdura tallada i sense pela.
Font: USDA
Actualment, s'està introduint al mercat un nou tipus d'aliments: fruites i verdures riques en fibra, ja pelades, tallades i a punt per menjar. Com aquest tipus de productes alimentaris són pràctics i comencen a tenir èxit entre els consumidors, Olusola Lamikanra, químic de l'ARS a Nova Orleans, ha estudiat diverses tècniques per augmentar la vida de prestatge de les fruites i verdures ja tallades. Aquests mètodes tenen un sol objectiu: protegir els teixits de la planta contra el dany causat per tensió. Segons Lamikanra, "els canvis fisiològics i bioquímics que es donen quan les fruites estan processades i emmagatzemades estan limitant les possibilitats de la fruites acabades de tallar. Aquestes, comparades amb les verdures, tenen un pH i contingut d'aigua més alt generalment. Aquests factors fan que les fruites siguin més vulnerables als microorganismes i als canvis enzimàtics". Així doncs, quan es talla la fruita és molt probable que es vagin perdent les seves qualitats sensorials i els seus nutrients. I, per contra, s'introdueixin bacteris i fongs. Quan les cèl·lules de les plantes detecten una ferida propera, és a dir, quan es talla el teixit, la planta envia una varietat de senyals elèctrics, químics i hormonals. Aquests senyals inicien un seguit de reaccions de defensa que protegeixen la planta. Però, tanmateix, aquest tipus de senyal causa canvis evidents en el teixit i les propietats químiques de la planta.