PREMI PITA | 08/11/2013  RuralCat

Unió Corporació Alimentària, La Vall de Cabiscol i Andreu Rovira guanyen els PITA 2013

El Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària els ha estat concedit per la creació de dos nous productes cereals, el desenvolupament d'un model agrari autosuficient i l'elaboració de formatges de gran qualitat, respectivament

Detall del póster dels PITA 2013. Font: DAAM

Detall del póster dels PITA 2013. Font: DAAM

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, ha publicat RESOLUCIÓ AAM/2289/2013, de 28 d’octubre, per la qual es fa pública la concessió del Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària (PITA) corresponent a la convocatòria de l’any 2013, a la qual s’hi han presentat un total de 24 candidatures.

El PITA, que ja acumula tretze edicions, distingeix les empreses agràries i les agroindústries que hagin incorporat innovacions que representin un nou producte, procés o gestió per a la millora de la competitivitat i sostenibilitat. Actualment consta de tres categories: en primer lloc les agroindústries de primera transformació, conservació i subministrament de productes i serveis; en segon lloc les empreses agràries que han incorporat alguna innovació significativa en els processos de producció i gestió; i en tercer lloc els joves emprenedors que innoven, ja sigui des de l'agroindústria o des de l'empresa agrària.

 

Els guanyadors de 2013

 

En la modalitat a l’agroindústria, per la implantació d’innovacions en els processos de primera transformació i/o conservació de productes d’origen agrari, dotat amb la quantitat de 6.000,00 euros, a Unió Corporació Alimentària - Reus (Baix Camp) pel desenvolupament de dos nous productes. Un cereal extrusionat elaborat a partir de la pasta d’avellana o d’ametlla dirigit al consumidor final com a cereal d’esmorzar. I un altre de realitzat a partir de la pell de l’avellana i l’ametlla amb propietats funcionals i antioxidants.
 

En la modalitat a l’empresa agrària, per la implantació d’innovacions dins del procés productiu, dotat amb la quantitat de 6.000,00 euros, a La Vall de Cabiscol, SL - Amposta (Montsià) pel desenvolupament a la finca Temps de Terra d’un model agrari autosuficient amb una agricultura i ramaderia integrada en el lloc. Un projecte agrícola i ramader que impulsa la venda de proximitat amb botigues pròpies a la ciutat de Barcelona i promou el contacte amb els consumidors per mitjà d’activitats de lleure i de coneixement de l’activitat agrària.


En la modalitat al/a la jove/a emprenedor/a innovador/a per la implementació d’innovacions en l’empresa agrària o en l’agroindústria i per les característiques pròpies d’un/a emprenedor/a innovador/a dotat amb la quantitat de 6.000,00 euros, a Andreu Rovira Vergés, de Formatgeria Mas Rovira SCP - Sora (Osona), per l’esperit emprenedor i innovador orientat a combinar modernitat i tradició en la producció de formatges amb l’objectiu final de fer realitat la creació d’una formatgeria modèlica on elabora formatges amb llet crua de vaca sense pasteuritzar, conservant les propietats organolèptiques de la llet, sense alteració de la matèria primera, no destruint les proteïnes, amb un rendiment més alt i més eficiència en l’elaboració. Uns formatges de gran qualitat, reconeguda tant nacionalment com internacionalment.

 

Els finalistes de 2013


En la modalitat a l’agroindústria, per la implantació d’innovacions en els processos de primera transformació i/o conservació de productes d’origen agrari, dotat amb la quantitat de 2.000,00 euros, a Agropecuària Catalana SCCL (AGROCAT) - Sant Fruitós de Bages (Bages) per la introducció d’un sistema de monitorització en continu del procés de fabricació de pinsos compostos basant-se en la informació de les característiques nutricionals al llarg del seu procés de producció.


En la modalitat a l’empresa agrària, per la implantació d’innovacions dins del procés productiu, dotat amb la quantitat de 2.000,00 euros, a SAT La Reula - Organyà (Alt Urgell) per la innovació que comporta a la granja familiar de producció de llet incorporar al seu procés l’elaboració i comercialització d’uns iogurts i matons de gran qualitat a causa del pas directe de la llet des de la sala de munyir a l’obrador elaborant productes d’alta qualitat que augmenten el valor afegit i la rendibilitat de l’explotació, que es troba en zona desfavorida.


En la modalitat al/a la jove/a emprenedor/a innovador/a per la implementació d’innovacions en l’empresa agrària o en l’agroindústria i per les característiques pròpies d’un/a emprenedor/a innovador/a dotat amb la quantitat de 2.000,00 euros, a Núria Verdés Torra de La Garbiana SCCL - Tarroja de Segarra (Segarra) per l’esperit emprenedor i innovador orientat a desenvolupar La Garbiana, un projecte que, juntament amb tres joves més, de forma cooperativa, els ha permès recuperar varietats de blats antics i fer una farina que comercialitzen, part de la seva producció, a la seva agrobotiga amb els altres productes d’horta que ells produeixen.