INNOVACIÓ REG | 28/07/2005  Ruralcat

Es crea un nou sistema de programació de reg que permet estalviar aigua

Un grup d'investigadors de la Universitat Politècnica de Cartagena (UPCT) ha desenvolupat un nou sistema de programació de reg a partir de la mesura dels paràmetres hídrics de l'arbre.

Imatge d'un llimoner

El nou sistema analitza aspectes com el cabal de saba o el diàmetre del tronc dels arbres, i d'aplicar-se amb èxit suposaria un substancial estalvi d'aigua. El projecte ha estat desenvolupat pels grups "Sistemes d'Enginyeria Electrònica" i "Sòl, Aigua i Planta", de les Escoles d'Enginyeria Industrial i Agronòmica de la Politècnica de Cartagena. La universitat ha treballat en col·laboració amb el Centre d'Edafologia i Biologia Aplicada del Segura (CEBAS). José María Fernández, cap de l'equip d'enginyers electrònics de la Politècnica, ha assegurat que es tracta d'un sistema revolucionari per al reg murcià perquè determina les necessitats d'aigua del fruiter segons les seves característiques fisiològiques. Des de fa diversos anys s'està treballant en aquest controlador-programador de reg en finques experimentals. El projecte, cofinançat per l'empresa DANAE, va sorgir de l'interès dels enginyers agrònoms de la UPCT i el CEBAS per millorar la programació dels sistemes de reg existents, que fins a ara no contaven amb la informació derivada del propi fruiter per a determinar les seves necessitats d'aigua.

Característiques del sistema

El nou sistema és capaç d'analitzar en temps real i de forma contínua la quantitat d'aigua que pot arribar a un arbre, calculant les variacions que es produeixen en el tronc al llarg del dia i el cabal de saba que té en el seu interior, entre altres dades fisiològiques. Segons Rafael Domingo, director del grup d'agrònoms, el repte era disposar de tecnologia capaç de fer una estimació de la transpiració tenir un coneixement en temps real del funcionament hídric de la planta per a la seva aplicació al maneig del reg. D'aquesta manera, el sistema aconsegueix ajustar les necessitats de reg de plantacions fruiteres a partir d'indicadors d'estrès. Tot això sense minvar la seva producció ni qualitat. A més, suposa un important estalvi d'aigua respecte a les seves màximes necessitats. Els enginyers de la Politècnica consideren factible estalviar al voltant d'un 20 per cent d'aigua en el reg de llimoners, entre d'altres fruiters, sempre que es xifri en uns 5.000 metres cúbics per hectàrea i any la dotació necessària per a una explotació adulta. El problema rau en el fet que l'aigua és un recurs escàs en aquesta regió, i un productor no disposa sempre de 5.000 metres cúbics anuals. Els investigadors pretenen, de cara a l'any que ve, l'homologació d'aquest sistema. Així, es podria fer servir en grans explotacions i en cooperatives agrícoles, i més tard pels petits productors. L'empresa DANAE, interessada en aquest sistema de reg, ha estat finançada per l'Estat, una vegada que el Ministeri de Ciència ha reconegut la viabilitat del treball dels investigadors de la UPCT.