SEQUERA | 26/07/2005  Ruralcat

El DARP assegura el compliment de les mesures impulsades per la Comissió de Seguiment de la Sequera

Conscient de la problemàtica ocasionada per la sequera, el DARP ha assegurat el compliment de les mesures impulsades per la Comissió de Seguiment de la Sequera i ha reiterat el diàleg i el seu suport constant al sector.

La Comissió de Seguiment de la Sequera s'ha reunit en sis ocasions. Font: DARP

La Comissió de Seguiment de la Sequera s'ha reunit en sis ocasions. Font: DARP

En aquest sentit, el conseller Siurana ha assegurat que tal i com s¿ha establert a les reunions de la Comissió de Seguiment de la Sequera, el DARP complementarà els ajuts estatals previstos per pal·liar els efectes de la sequera. Segons ha declarat Siurana, "els ajuts principals consisteixen en ajuts directes en forma de bonificacions d¿interessos i amortització del capital a fons perdut". Els ajuts que s¿han posat en marxa, i que han estat elaborats conjuntament amb el sector i de forma coordinada amb el MAPA, han de ser justificats davant la UE en base a les pèrdues ocasionades durant aquesta campanya, per a la seva aprovació. Els ajuts estableixen unes bonificacions dels interessos i l¿amortització de capital dels préstecs en funció del tipus d¿explotació, dedicació del titular i contractació d¿assegurances. D¿aquesta forma, els tipus d¿interès d¿aquests préstecs podran quedar en alguns casos al 0% per al sol·licitant i l¿amortització del capital podrà arribar al 50% del primer i segon any per a la ramaderia extensiva. Aquests ajuts són cofinançats pel MAPA i pel DARP.

Manifestació

La situació de sequera, sumada a l¿augment del preu dels carburants, ha estat el motiu principal de la manifestació unitària dels tres sindicats majoritaris del camp català que va aplegar prop de 300 persones a Barcelona. En la reunió mantinguda entre representants de l¿administració catalana i de les organitzacions professionals, s¿ha pres el compromís per part dels membres de l¿administració d¿atendre i fer arribar al MAPA les demandes dels agricultors catalans tal i com s¿ha fet fins ara en tot el procés de definició de les ajudes per pal·liar les pèrdues ocasionades per la sequera.