Un nou tipus de soja resistent a la podridura carbonosa
Un grup de científics americans del Servei d'Investigació Agrícola (ARS) ha creat la primera línia de soja que presenta resistència genètica a la podridura carbonosa de les arrels.
Font: ARS
La podridura carbonosa, causada pel fong Macrophomina phaseolina, és una malaltia que produeix pèrdua de vigor de la planta, lesions de color marró fosc a les arrels i tonalitat metàl·lica de l'epidermis. A més, limita significativament els rendiments de la producció a les regions on es conrea la soja. La nova línia, batejada amb el nom de DT97-4290, va ser desenvolupada per científics de la Unitat d'Investigació de Genètica i Producció de Collites mantinguda per l'ARS a Stoneville, Mississippi (Estats Units). Segons els investigadors, aquest nou tipus de soja és una font potencialment valuosa de resistència contra la podridura carbonosa per als conreadors i productors de soja en àrees que sofreixen pèrdues de rendiments a causa d'aquesta malaltia. Actualment no hi ha controls químics per a la podridura carbonosa, i és difícil identificar la seva resistència. Els símptomes de la podridura carbonosa apareixen normalment quan el clima és càlid i sec. En aquestes circunstàncies, la planta de soja perd el seu vigor. En les etapes més avançades de la malaltia, les fulles i els pecíols poden posar-se grocs i marcir-se, encara que romanguin connectats a la planta. D'un total de 24 genotips seleccionats de soja els investigadors van identificar tres línies de criança amb una resistència genètica. La matèria genètica d'aquest llançament es dipositarà en el Sistema Nacional del Germen Plasma de Plantes, on passarà a la disposició dels investigadors i criadors de la soja.