CAMPANYES DIFUSIÓ | 04/07/2005  Ruralcat

El DARP presenta la novedosa campanya sobre productes agroalimentaris catalans

La Generalitat i el sector agroalimentari català han signat un acord per tal de promocionar i donar a conèixer, a partir de la tardor, els productes autòctons que compten amb distintius d'origen i qualitat.

Signatura del conveni per endegar la campanya de promoció dels productes agroalimentaris catalans. Font: DARP

Signatura del conveni per endegar la campanya de promoció dels productes agroalimentaris catalans. Font: DARP

Amb aquesta campanya es donaran a conèixer els productes agroalimentaris catalans amb Denominació d'Origen Protegida (DOP) i Indicació Geogràfica Protegida (IGP). La iniciativa neix amb l'ambició de sumar-se a la modernitat i a la referència que té la cuina catalana aquí i arreu, amb el missatge que la cuina és el motor dels productes catalans, dels productes que tenim pròxims. Per primera vegada, la Generalitat i el propi sector agroalimentari català inicien una campanya publicitària basada en espots televisius, anuncis en premsa i revistes, panells exteriors, informació al punts de venda, i altres materials de promoció (adhesius, fulletons,¿). La Generalitat de Catalunya, a través del DARP, porta a terme una política de qualitat agroalimentària basada en la competitivitat per a la qualitat que contribueix a la territorialitat de les produccions, a la fixació de la població en el territori i a la redistribució de l¿activitat econòmica. D'aquesta manera, es pretén oferir una imatge de Catalunya com a país d'origen de productes de qualitat.

Les DOP i IGP i la Federació Catalana de Productors d'Aliments de Qualitat

Les DOP i IGP són gestionades pels Consells Reguladors, corporacions de dret públic que tenen com a finalitat la representació, la defensa, la garantia i la promoció dels aliments amb aquest distintiu. Els Consells Reguladors de les DOP i les IGP estan tots associats en la Federació Catalana de Productors d'Aliments. D'una banda, a Catalunya hi ha 8 productes emparats per una DOP:
  • Avellana de Reus
  • Arròs del Delta de l¿Ebre
  • Formatge de l¿Alt Urgell i La Cerdanya
  • Oli Garrigues
  • Mantega de l¿Alt Urgell i la Cerdanya
  • Oli de la Terra Alta
  • Oli del Baix Ebre-Montsià
  • Oli Siurana
Aquest distintiu empara els productes que tenen una reputació lligada al seu origen i que presenten unes característiques de qualitat diferencials donades essencialment o exclusivament al medi geogràfic on es produeixen i s'elaboren, tenint en compte els factors naturals i humans. D'altra banda, les IGP emparen productes que tenen una reputació i que presenten unes característiques de qualitat que poden atribuir-se a la zona geogràfica concreta d'on provenen tot i que, a diferència de les DOP, és suficient amb què una de les etapes de producció o elaboració hagi tingut lloc en aquesta zona que dóna el nom de la indicació. Aquests són els 8 productes protegits per una IGP a Catalunya:
  • Calçot de Valls
  • Clementines de les Terres de l¿Ebre
  • Llonganissa de Vic
  • Patates de Prades
  • Pollastre i Capó del Prat
  • Poma de Girona
  • Torró d¿Agramunt
  • Vedella dels Pirineus Catalans

Suport de diversos departaments

En aquesta iniciativa hi participen el Departament d¿Agricultura, Ramaderia i Pesca; el Departament de Comerç, Turisme i Consum, el Departament de la Presidència, i la Federació Catalana de Productors d¿Aliments de Qualitat. En l'acte de signatura de l'acord hi van intervenir el conseller d¿Agricultura, Ramaderia i Pesca, Antoni Siurana, el director de Producció, Innovació i Indústries Agroalimentàries, Salvador Puig, i el director general de Comerç, Raimon Serret. També hi van participar el director general de Difusió Corporativa, Joan Montraveta, i el president de la Federació Catalana de Productors d¿Aliments de Qualitat, Francesc J. Reverté. El cost de la campanya serà de 705.000¿, dels quals 300.000 seran assumits pel DARP; 180.000 seran assumits pel Departament de Presidència, 125.000 per Comerç, Turisme i Consum, i 100.000 per la Federació Catalana de Productors d¿Aliments de Qualitat.