PORC D'OR | 25/11/2013  RuralCat

Catalunya triomfa en la vintena edició dels Premis Porc d'Or

Per comunitats autònomes, Catalunya es situa en primer lloc de la classificació amb 24 estatuetes. Lleida, després de nou anys sense el màxim guardó, ha aconseguit el Porc d'Or amb Diamant de la mà de la Granja Cassanyé

Un moment de la vintena edició dels Premis Porc d'Or. Font:DAAM

Un moment de la vintena edició dels Premis Porc d'Or. Font:DAAM

Un any més, Catalunya ha protagonitzat la gala de lliurament dels Premis Porc d’Or, ja que s'ha situat de nou al capdavant de les comunitats autònomes, amb 24 estatuetes en total (9 d’or, 6 de plata i 9 de bronze) i 16 granges premiades. D’aquestes distincions, 17 han anat a parar a la demarcació de Barcelona i 7 a la de Lleida.


Un total de 86 explotacions de porcí de tot l’Estat optaven als premis Porc d’Or en aquesta vintena edició, en què Aragó ha resultat ser la segona comunitat autònoma en el rànquing, amb vuit granges i nou estatuetes (sis d’or, dues de plata i una de bronze). A continuació, Castella i Lleó, amb cinc estatuetes, i Castella i la Manxa i Navarra, amb tres estatuetes. La Rioja, el País Basc, Galicia i la Comunitat Valenciana han aconseguit una distinció cadascuna.
 

En total, han estat premiades nou comunitats autònomes de les onze nominades i 37 granges de les 86 que optaven als premis. Aquests premis estan organitzats per l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural. Compten amb la col·laboració de ZOETIS (abans Pfizer Salud Animal), empresa líder en productes i serveis per al sector de la sanitat animal, i en aquesta edició també amb la del Govern d’Aragó.


Granja Cassanyé, distingida per primera vegada amb el Porc d’Or amb Diamant
 

Lleida, després de nou anys sense obtenir el màxim guardó d’aquests premis, ha aconseguit el Porc d’or amb Diamant de la mà de la Granja Cassanyé, de l’empresa Gescaser, situada a la localitat d’Almacelles. A més, dos dels tres Premis Especials Porc d’Or han anat a parar també a terres catalanes.
 

La Granja Cassanyé és una explotació familiar que compta amb 1.700 reproductores de cria i producció en fases. Està complement adaptada des del 2012 a la nova normativa de benestar animal, en vigor des del gener d’enguany.


Per a la concessió d’aquest premi, el jurat, format per experts de reconegut prestigi en producció porcina, ha valorat i analitzat cadascun dels criteris i índexs que componen el conjunt de resultats de l’explotació, tenint en compte, a més, la dimensió, l’equilibri i l’estabilitat de l’estructura demogràfica de l’explotació, l’evolució de l’explotació, el benestar animal, les condicions mediambientals, la higiene, la planificació i la gestió de les activitats de la granja, entre altres factors.


Segons l’opinió del jurat, “l’explotació compta amb un excel·lent nivell en el conjunt dels criteris tècnics valorats i destaca per la innovació en matèria d’alimentació animal”. A la Granja Cassanyé, els aliments s’administren de forma líquida i s’hi han instal·lat recentment quatre modernes cuines per a les fases productives d’alletament, gestió, transició i engreix.
 

D’altra banda, la Granja Cararac, de l’empresa Granges Terragrisa de Santa María de Corcó (Barcelona), ha obtingut el Premi Especial Porc d’Or a la Màxima Productivitat. A més, l’organització ha premiat aquest any, amb motiu de la vintena edició dels premis, Joaquim Clop, de la Granja Clop, a Lleida, per ser l’explotació que en aquestes dues dècades ha estat més vegades nominada als premis en qualsevol de les categories establertes.


Vint anys de reconeixement a l’excel·lència del sector porcí

 

L’IRTA va crear els Premis Porc d’Or l’any 1994 amb l’objectiu de reconèixer el treball d’aquelles empreses i explotacions de porcí que, gràcies a la seva professionalitat i esforç, i a la utilització de les millors tècniques de producció, són capaces de superar els nous reptes que contínuament apareixen en el desenvolupament d’aquesta activitat, actuant com a puntes de llança del sector porcí espanyol.

Avui dia, en la seva vintena edició, els Premis Porc d´Or no només estan consolidats, sinó que constitueixen tot un referent per a les empreses i granges de porcí, que hi veuen un reconeixement a l’excel·lència en el treball.

La gala d’entrega dels Premis Porc d´Or és una cita ineludible que reuneix cada any ramaders de tot l’Estat, empreses i personalitats lligades a aquest sector, així com autoritats locals, autonòmiques i estatals.

De fet, en aquesta edició, que s’ha celebrat per primera vegada a Saragossa, hi han assistit més de 600 persones, entre professionals del sector porcí espanyol i autoritats.

L’acte ha comptat amb l’assistència del conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya, Josep Maria Pelegrí, el conseller d’Agricultura, Ramaderia i Medi Ambient del Govern d’Aragó, Modesto Lobón, el director general de Producció i Mercats Agraris del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (MAGRAMA), Carlos Cabanas, el director general d’Alimentació i Foment Agroalimentari del Govern d’Aragó, Luis Miguel Albarrán, el director general de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA), Josep Maria Monfort, la subdirectora general de Productes Ramaders del MAGRAMA, Esperança Orellana, i el director general de ZOETIS Espanya i Portugal, Félix Hernáez.