SANITAT VEGETAL | 12/09/2019  Ruralcat

El DARP publica una guia informativa sobre l’eruga del boix

Es tracta d’una guia pensada pels tècnics dels ajuntaments per donar-los tota la informació sobre què és i com afecta aquesta espècie invasora i quins són els principals mitjans de lluita contra la plaga.

Detall de la papallona de boix (font: DARP)

Detall de la papallona de boix (font: DARP)

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha elaborat una guia informativa sobre l’eruga de boix “La papallona del boix... què n’hem de saber?” on s’explica d’on ha vingut aquesta espècie exòtica, com es reconeix, quins danys causa als boixos i quines són les principals mesures de lluita i control de la plaga tant als jardins particulars com els parcs i jardins públics.

La guia està dirigida principalment als tècnics dels ajuntaments però també a la ciutadania en general i s’emmarca dins el Pla d’Acció contra la papallona de boix, que té per objectiu conèixer la distribució de la plaga i el seu grau d’afectació, i estudiar-ne i divulgar els mètodes de control.

Els efectes de la plaga són molt impactants perquè provoquen la mortaldat dels boixos en pocs anys i es calcula que només a la Garrotxa n’ha afectat 15.000 hectàrees.

El Servei de Sanitat Vegetal i Servei de Gestió Forestal del Departament d’Agricultura treballa des de fa temps per conèixer la localització i expansió de la plaga a Catalunya i tracta d’establir el moment més indicat per realitzar les actuacions i aconseguir la màxima eficàcia.

Així mateix també s’ha elaborat una fitxa tècnica informativa sobre aquest insecte i el seu control que dona informació sobre la biologia de l’insecte, a més de proporcionar una orientació sobre les possibles mesures a adoptar en el cas de detectar-ne la presència. També s’està difonent material divulgatiu adreçat a la ciutadania sobre les mesures preventives i de lluita en cas de detecció.

Font: Oficina de Sanitat Vegetal