PROJECCIÓ INTERNACIONAL | 27/04/2010  AlimenCat

La gastronomia catalana viatja als Estats Units

La gastronomia catalana està cada vegada més present als Estats Units. El Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR), a través de Prodeca, serà present aquesta setmana al campus del Culinary Institute of America a Santa Elena (Califòrnia) i a la celebració de la Jornada d'Alimentació i Gastronomia Espanyola a Houston (Texas).

copes vi CONT

 

Els propers dies 27 i 28 d'abril, el cava i la cuina catalana maridada amb vins catalans seran els protagonistes d'unes sessions formatives al campus del Culinary Institute of America (CIA) a Santa Elena (Califòrnia), en el marc del conveni de col·laboració subscrit amb aquesta prestigiosa institució acadèmica dels Estats Units, dedicada a la formació de cuiners i professionals de l’alimentació.
 
Per al desenvolupament del Seminari sobre cava, Prodeca ha establert una col·laboració amb l'Institut del Cava, i seran l'enòloga Eva Plaza i la periodista americana especialitzada en escumosos, Maria Hunt, les encarregades de dirigir el seminari, que també comptarà amb la participació d'Eva Bertran, vicepresidenta executiva de Freixenet USA, empresa patrocinadora del programa d'intercanvi formatiu en gastronomia i alimentació de Prodeca als Estats Units.
 
El seminari sobre cava té com a objectiu formar els alumnes del CIA en les característiques que distingeixen el cava com a producte, les varietats que s'utilitzen en l'elaboració del vi base, la metodologia emprada, així com les relacions entre el cava i la salut, i les possibilitats de maridatge que presenta. El seminari inclourà un apartat pràctic, amb tast dirigit de caves segons temps de maduració, segons nivell de sucre i segons varietats.
 
Pel que fa al taller de cuina, estarà dirigit per Daniel Olivella, propietari i cuiner del restaurant B44 de Sant Francisco. El cuiner, que parlarà sobre l'arròs, prepararà paella base, paella Barceloneta, arròs a la caçadora, fideuà, conill confitat, romescada de peix, allioli, romesco, picada, sofregit i xató. Seguidament, Marimar Torres, directora de Marimar Estate, explicarà als alumnes les característiques dels vins que s'han utilitzat per maridar els plats elaborats per Dani Olivella.
 
L'organització d'aquesta actuació formativa forma part de l'acord que van signar el Culinary Institute of America, el DAR, a través de Prodeca, i la Fundació Alícia el passat 25 de març de 2009 a Nova York, i que inclou també mòduls formatius en alimentació i cuina catalana impartits per experts catalans destacats per Prodeca.
 

Jornada d'alimentació i gastronomia espanyola a Texas

El DAR, a través de Prodeca, també col·labora amb la Federació d'Indústries d'Alimentació i Begudes (FIAB) per a la celebració de la Jornada d'Alimentació i Gastronomia Espanyola que tindrà lloc avui a Houston (Texas).
 
Aquesta actuació s'emmarca dins d'un programa d'accions dirigides a impulsar les vendes de productes agroalimentaris espanyols en diferents mercats, especialment en els segments d'hostaleria, restauració gourmet, així com gran distribució. Es convoca a importadors, distribuïdors, majoristes, hipermercats i supermercats, botigues especialitzades, restaurants i xefs reconeguts de la zona, departaments de compres d'hotels, empreses de càtering, escoles de cuina i gastronomia, així com als mitjans de comunicació especialitzats.
 
La jornada consisteix en un showroom de negocis amb les empreses participants, complementat amb tres seminaris formatius sobre gastronomia espanyola.
 
També s'organitza un circuit de visites guiades als principals punts de venda de Houston, de manera que les empreses participants puguin conèixer l'oferta de la distribució minorista d’aquella ciutat.
 
Texas, segon estat dels Estats Units en extensió, població i PIB, compta amb un potent sector agroalimentari, i es detecta una demanda de determinats productes alimentaris, tant en restaurants com en supermercats. Els vins, l'oli d’oliva o els formatges són productes que disposen d'un reconeixement i d'una demanda creixents.
 
Les empreses catalanes participants en aquesta Jornada d'Alimentació i Gastronomia són Joan Raventós Rosell SL (vi i cava) de Masquefa (Alt Penedès), Euroaliment PAC SL (oli d'oliva, vinagres i vi), de Rosselló (Segrià), i Castell del Remei SL (vi), de Castell del Remei (Noguera).