S'inicia el tramit d'inscripció de la DOP Oli de l'Empordà al Registre de la UE
El DARP ha tramitat la inscripció de la DOP Oli de l'Empordà al Registre Comunitari de Denominacions d'Origen Protegides i Indicacions Geogràfiques Protegides R(CE) 2081/92, de l'Oli de l'Empordà com a Denominació d'Origen Protegida.
D¿aquesta manera, la DOP Oli de l'Empordà serà la cinquena d'oli d'oliva verge extra de Catalunya que gaudirà d'un reconeixement del seu origen, després de la DOP Les Garrigues, la DOP Siurana, la DOP Oli de Terra Alta i la DOP Oli del Baix Ebre-Montsià. Amb aquesta DOP es protegeixen els olis d'oliva verge extra elaborats almenys en un 80% amb olives de les varietats autòctones de zones com l¿Argudell, la Curivell i la Verdal o Llei de Cadaques, i amb un màxim del 20% d¿altres varietats catalanes, com l¿Arbequina. Els municipis que composen la zona de demarcació geogràfica de la DOP Oli de l'Empordà són dins les comarques de l'Alt Empordà i del Baix Empordà, així com alguns municipis colindants de les comarques del Gironès (Viladesens, Sant Jordi Desvalls, Flaçà, Madremanya i Llagostera) i el Pla de l'Estany (Crespià, Esponellà i Vilademuls). Les particularitats de l'entorn natural de l'Empordà, així com les varietats d'olives conreades en aquesta zona fan possible un oli d'oliva verge amb unes característiques diferencials que el fan meritori d'una protecció del seu orígen. Aquestes varietats d¿olives donen lloc a uns olis d¿oliva verge extra, límpids, transparents, sense vels ni turbidesa si es comercilitza filtrat. Són olis molt agradables al paladar, molt gustosos i aromàtics: lleugerament astringent amb un amargor i un picant en equilibri amb el fruitat i una complexitat aromàtica notable en la qual s'aprecien aromes que recorden a l'atmetlla, el tomàquet, els anisats, el fonoll i la carxofa. A més presenten una acidesa màxima de 0,8º i un índex de peròxids màxim de 20. El control i certificació d'aquest producte garantirà que només es comercialitzaran i gaudiran d'una etiqueta numerada amb el logotip de la Denominació d'Origen Protegida Oli de l'Empordà. Haurà de ser un oli que procedeixi d'oliveres inscrites al registre del Consell Regulador, situades en la zona de producció, i que hagin superat tots els controls durant tot el procés de producció, elaboració i condicionament. Està previst que aquest control i certificació del producte el realitzi una entitat de control i certificació externa que compleix la norma EN-45011.