Un nou sistema per conservar aliments líquids
Un equip de científics europeus, coordinat pel centre Especial d'Investigació i Tecnologia dels Aliments de la UAB, ha presentat un revolucionari mètode per a la conservació d'aliments líquids basat en l'aplicació d'altes pressions.
En la investigació d'aquest sistema, conegut com mètode d'Ultra Alta Pressió/Homogeneïtzació, hi han intervingut cinc empreses. Els investigadors han destacat que amb aquest sistema es preserven les qualitats nutritives, el sabor i l'aroma dels aliments líquids, com els sucs de fruita o les llets animals i vegetals, molt millor que amb els sistemes de conservació actuals, basats en l'aplicació de calor. Coordinat pel professor Buenaventura Guamis, també director de la Planta de Tecnologia dels Aliments, el sistema consisteix a aplicar pressions molt més altes que les tradicionals. Guamis creu que "aquest nou prototip pot substituir ja a la pasteurització de líquids i en el futur als tractaments d'esterilització UHT (Ultra Alta Temperatura)". Tanmateix, ha destacat que és "aplicable a la indústria de sopes, llet, vins i qualsevol líquid i és d'esperar que en 5 anys es disposi ja dels equips industrials per a la indústria alimentària". La troballa s'ha realitzat gràcies a un projecte CRAFT, de la Unió Europea, dirigit a incrementar el nivell tecnològic de les petites i mitjanes empreses. En la segona fase del projecte es faran estudis sobre la llet i els líquids vegetals, encara que els científics ja estan treballant en l'aplicació del procés en llets vegetals com les de nous, ametlles i avellanes.