L'IRTA aconsegueix noves varietats de cereal resistents a la sequera
El centre que l¿Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) té al Campus de la Universitat de Lleida (UdL), ha aconseguit després d¿una llarga tasca d¿investigació, noves varietats de blat i ordi que presenten més resistència a la sequera.
El Centre IRTA-UdL treballa per la millora de varietats de cereal. Font: DARP
Així ho ha explicat el director d'aquest institut, Josep Tarragó, que també ha indicat que tots aquests treballs de recerca s¿estan desenvolupant en diversos camps experimentals situats a la localitat de Gimenells, a la vora de la ciutat de Lleida. Aquestes investigacions s¿emmarquen dins un projecte que treballa en la millora de varietats dirigides a cobrir les demandes d¿una societat que cada cop es més exigent en temes com la qualitat i el respecte al medi ambient. A més, es busca que aquests cereals puguin afrontar amb més garanties la manca d'aigua. Segons Tarragó, el projecte es realitza amb fons comunitaris i l'estan desenvolupant, des de fa un parell danys, un grup d'investigadors, que treballarn fins a finals d'aquesta campanya. "Estem traient noves varietats que hem vist que ofereixen més resistència a la sequera", ha explicat el director de l¿IRTA. Ha destacat, també, que "es tracta de conèixer els mecanismes fisiològics de les varietats per conèixer els mecanismes genètics de la resistència a la sequera i així poder avançar". Actualment, a la localitat de Gimenells s'està treballant amb unes 300 línies de cereals procedents de diversos països, tant d¿Europa com de l¿Àfrica. Això permet analitzar i conèixer quins ofereixen millors característiques d'adaptació. Tarragó també ha fet especial esment al fet que no es tracta de productes transgènics, ja que són varietats noves aconseguides a partir de creuaments tradicionals.