PRODUCCIÓ AGRÀRIA ECOLÒGICA | 28/04/2010  CCPAE/RuralCat

Unió de Pagesos guanya les eleccions de la Junta Rectora del CCPAE

La candidatura avalada pel sindicat Unió de Pagesos ha resultat guanyadora de les eleccions al Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE). Amb el cent per cent dels vots escrutats, Mercè Pascual, Ignasi Sinfreu i David Torrelles seran els representants del subsector de la producció dins de l'òrgan de govern del Consell. Per altra banda, Juli Bergé Armengol, Josep Maria Albet i Noya i Daniel Valls i Cots han estat els candidats proclamats del subsector de l'elaboració, la importació de països tercers i/o la comercialització.

eleccionsccpae2010 cont

Un votant davant la mesa electoral. Font: CCPAE.

 

Amb una majoria de vots, la candidatura avalada per UP ha resultat guanyadora en la votació del subsector de la producció, amb els resultats següents: Mercè Pascual, 80 vots; Ignasi Sinfreu, 78 vots; i David Torrelles, 73 vots. El sindicat Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) també havia presentat els seus candidats, que han obtingut els resultats següents: Josep Bombardó, 21 vots; Francesc Esquerda, 25 vots; i Xavier Señís, 23 vots. Cal recordar que la votació es realitzava per llistes obertes i es podia votar a tres candidats com a màxim.

Pel que fa al subsector de l'elaboració, la importació de països tercers i/o la comercialització, la candidatura única presentada conjuntament per l'Associació Empresarial per a l'Agricultura Ecològica (AE2), la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCCAC) i l'Associació de Viticultors de Catalunya (AVC) va ser proclamada automàticament, atès que la Junta Electoral Central va confirmar l'absència de cap altra candidatura per al subsector dins del període establert en el calendari d'eleccions. Per aquesta circumstància, els electors convocats van rebre la notificació de què no s'havia de procedir a celebrar la votació d'aquest subsector.
 

La participació no ha arribat al 10 per cent

El nivell de participació s'ha fixtat al 9,57 per cent. Un total de 71 pagesos i ramaders s'han acostat a les urnes i 30 han votat per correu per elegir els seus representants. Tenint en compte la crescuda en nombre d'operadors, passant dels 685 inscrits censats de l'any 2006 als 1.055 actuals, la participació en aquests comicis ha experimentat una baixada percentual en relació a les darreres eleccions.
 
Aquesta xifra de participació coincideix amb la d'altres eleccions de cambres agràries. Enguany, el CCPAE i el DAR han reforçat les actuacions per fomentar la participació dels operadors, ampliant la informació per carta, correu electrònic i a través del web de la CCPAE, així com incentivant el vot per correu i el vot presencial, passant de tenir cinc seus electorals el 2006 a disposar-ne de set el 2010.
 

La proclamació de resultats i la constitució de la nova Junta

La proclamació d'electes es durà a terme el 30 d'abril. El 10 de maig, està prevista dins del calendari la constitució de la nova Junta Rectora, que a partir d'aleshores haurà de proposar a un dels seus membres per exercir de president i, per tant, representar el sector durant els propers quatre anys.
 
Aquests comicis, que es celebren cada quatre anys, serveixen per renovar la meitat dels vocals de l'òrgan de govern que, per mantenir paritat d'interessos, s'estructura de la manera següent: del total de 12 membres, en les eleccions se n'escullen 6  mitjançant llistes obertes (3 representants del subsector de la producció i 3 del subsector de l'elaboració, la importació de països tercers i/o la comercialització), i se'n proposen 6 (3 representants de l'Administració i 3 representants dels consumidors).