La seguretat alimentària preocupa als consumidors, però desconeixen la traçabilitat
L'Associació Europea per a la Identificació Segura (IDTrack) ha presentat a Barcelona un estudi sobre el coneixement que tenen els consumidors de la traçabilitat i la seguretat alimentària.
Font: Scottish Executive
L'acte ha estat presidit pel Director General de Producció, Innovació i Indústries Agroalimentàries, Salvador Puig. D'aquest "Estudi de la Seguretat Alimentària i la Traçabilitat des del punt de vista dels Consumidors Espanyols", es desprèn que, tot i que la majoria del enquestats es mostren preocupats per la seguretat alimentària, el 84 per cent no coneix el concepte de traçabilitat i la seva importància en garantir la idoneïtat dels aliments per al consum. Per a l'elaboració de l'informe, IDTrack ha realitzat 300 enquestes a persones, d'un ampli ventall d'edat, responsables de les compres de les seves llars, situades a Barcelona, Sevilla i Madrid. L'enquesta està estructurada en quatre grans blocs i de les respostes es poden extreure les següents conclusions:
Seguretat i seguretat alimentària:
Seguretat i seguretat alimentària:
- d'una llista de possibles temes d'actualitat, la seguretat alimentària no apareix entre les principals preocupacions, encara que és més important per als majors de 55 anys.
- els colorants, els conservants, els additius, els productes transgènics i els plats precuinats envasats o a granel són els que generen més desconfiança. Els productes naturals i frescos i els derivats lactis són els que més confiança mereixen, així com els d'origen local o nacional.
- el 84 per cent dels entrevistats no ha sentit mai a parlar de traçabilitat, els entrevistats més grans són els que menys coneixement en tenen.
- els que coneixen el concepte tenen una idea força clara del seu significat i l'associen als conceptes de Seguretat, Garantia, Rastreig, Seguiment, Origen, Procedència, Control i Història.
- gairebé la meitat dels entrevistats que han sentit parlar de traçabilitat saben de l'entrada en vigor de la normativa europea que la fa obligatòria.
- la majoria d'entrevistats prefereix productes respectuosos amb el medi ambient, però tenen dubtes sobre que la traçabilitat garanteixi el respecte per les normes de producció.
- només 1 de cada 4 entrevistats creuen que la traçabilitat garanteix que no hi hagi risc bactereològic i que solucionarà els problemes de seguretat alimentària. Aquest mateix percentatge és que el creu que les empreses garanteixen eficaçment la seguretat alimentària dels seus productes i que el preu reflecteix la qualitat de la marca.
- conèixer l'origen d'un producte influiria molt a l'hora d'escollir un producte d'alimentació.
- 8 de cada 10 entrevistats ha decidit no comprar alguna vegada algun producte alimentari en tenir dubtes sobre el seu origen, la seva seguretat, sobretot entre els majors de 35 anys.
- respecte les crisis alimentàries, 3 de cada 4 enquestats recorden la de les "vaques boges". El nombre disminueix considerablement en crisis com la febre aviar, l'oli de colza o la febre porcina.
- poc més de la meitat dels entrevistats llegeix més les etiquetes arran d'aquestes crisis.
- la data de caducitat és la informació més llegida a les etiquetes, seguida a distància per la informació nutricional i les anàlisis químiques.
- els consumidors consideren que només el 56 per cent de les etiquetes contenen prou informació per garantir la seguretat dels aliments.
- més de la meitat dels entrevistats creuen necessari detallar la zona d'origen del producte.
- els aspectes que més influeixen en comprar un producte són la data de caducitat i producció i la imatge i confiança en l'establiment.
- 2 de cada 3 entrevistats creuen que els productes d'aliments són més segurs ara que temps enrera. La població de més de 55 anys són els que menys confiança tenen.
- 3 de cada 5 entrevistats considera que un preu més elevat no és garantia de més seguretat alimentària, especialment entre els 36 a 55 anys.
- davant una crisi alimentària, l'administració pública i les empreses són considerades responsables.
- la meitat dels entrevistats diu que coneix l'existència d'algun organisme que garanteixi la seguretat alimentària, però 1 de cada 4 no sap el seu nom i 2 de 5 diuen que és el Ministeri de Sanitat.
- la satisfacció amb les accions i el paper de l'administració pública espanyola és baixa.