RECERCA I DESENVOLUPAMENT | 26/05/2005  Ruralcat

Un nou sistema acústic detecta síndries defectuoses

L'Spanish Journal of Agricultural Research, publica que científics de la Universitat Politècnica de Madrid (UPM) han desenvolupat una innovadora tècnica per determinar la qualitat de les síndries sense llavor mitjançant l'anàlisi de les seves vibracions en ser colpejades.

Síndries

El perfeccionament d'aquesta tècnica també ha permès el desenvolupament d'un dispositiu portàtil amb el que els productors agraris podran conèixer l'estat intern de les síndries sense haver d'emprar mètodes destructius. Segons aquesta publicació de l'Institut Nacional d'Investigació i Tecnologia Agraria i Alimentària (INIA), "en aquesta investigació s'ha analitzat, a la polpa de les síndries, la resposta acústica a l'impacte per a la detecció de les cavitats, que deterioren la qualitat del fruit". La responsable de l'estudi, Belén Diezma, professora de l'Escola Politècnica d'Osca, indica que un clima variable a l'inici de la temporada de conreu de la síndria, o un excés de reg o fertilització, poden provocar el problema que els agricultors anomenen "esquerdat o buit intern". Aquestes cavitats redueixen la frescor i el gust de la síndria i poden arribar a afectar a més del 50 per cent de les síndries sense llavors.

Del mètode tradicional al dispositiu portàtil

Fa un temps, una empresa productora de síndries va plantejar el problema de la detecció de síndries defectuoses a la directora de la tesi doctoral de Diezma, que treballava al Laboratori de Propietats Físiques de la UPM. Davant aquest fet, es va optar per basar la investigació en el mètode tradicional de colpejar la fruita. Així, es van gravar amb un micròfon els diversos sons que es produïen en donar cops a multitud de síndries, per tal de tenir un espectre prou ample per analitzar. A més, es va idear un sistema per estudiar la resposta acústica d'una síndria a l'impacte d'una bola metàl·lica sobre un punt de l'equador de la fruita. Es va col·locar un micròfon just en el punt oposat al punt de l'impacte, sobre la línia imaginària que divideix el fruit en dues parts simètriques. L'objectiu era estudiar les freqüències de ressonància de la síndria, ja que era conegut que estan relacionades amb la qualitat i fermesa d'altres fruites i hortalisses. En una fruita bona, la freqüència és constant quan es colpeja en diferents punts d'aquesta línia imaginària de l'equador, mentre que en una fruita amb buits el so va canviant. Diezma adverteix però, que els sons van canviant en funció del grau de maduració de la fruita, quan més avançat està, més difícil és diferenciar una fruita bona d'una de dolenta. Per perfeccionar el mètode l'equip investigador va estudiar els diferents modes de vibració de la síndria i van arribar a la conclusió que el mode esfèric escollit és el més òptim. Una vegada determinada la idoneïtat del mode escollit, el pas cap a l'aplicació pràctica era més a prop. Així, es va desenvolupar l'equip portàtil que permetrà als agricultors determinar l'estat de la seva collita d'una manera fiable sense haver de trencar cap síndria. De moment, el dispositiu està pendent de ser patentat.