INVESTIGACIÓ | 26/05/2005  Ruralcat

L'IRTA treballa en un projecte per millorar la producció i la competitivitat de llet a Catalunya

El conseller d¿Agricultura, Ramaderia i Pesca, Antoni Siurana va explicar, durant la sessió parlamentària, les polítiques que el Govern està duent a terme dirigides al sector de llet català i ha destacat la capacitat tecnològica d'aquest sector.

Siurana al Parlament

El conseller Siurana al Parlament. Font:DARP

Siurana va explicar al Parlament l¿esforç de reconversió i redimensionament que, en els darrers anys, ha dut a terme el sector lacti català. Una reconversió que ha situat la quota mitjana de producció a Catalunya en uns 454.000 kg per explotació mentre que a Galícia és de 95.000 kg per explotació i la mitjana de tot l¿Estat espanyol és de 155.000 kg de quota per explotació lletera. Segons el DARP, la reconversió del sector lleter català ha suposat una millora constant de la qualitat de la llet i l¿increment de les inversions a les explotacions, així com un procés d¿unió d¿explotacions que facilita la competitivitat i la rendibilitat de les vaqueries. "La tendència actual és la de constituir societats entre ramaders per tal de ser més competitius i tenir més possibilitats empresarials", assegura el conseller Siurana. "Això fa que a les estadístiques hi figuri un descens gradual del nombre d¿explotacions (provocada, en part, per la unió de petites explotacions en altres de més grans), mentre que la producció anual de tones de llet que es fa a Catalunya s¿incrementa any rere any ", diu Siurana. Actualment, la producció de llet a Catalunya és de més de 610.000 tones, mentre que fa 10 anys era de 560.000 tones. Siurana també va parlar de la situació dels preus, i va remarcar que Catalunya ha estat una regió pionera en la constitució d'una Comissió d'Anàlisi i Seguiment dels Preus de la Llet que reuneix ramaders, indústria i administració i que es va crear el passat mes d'abril arran de les protestes dels ramaders per la baixada del preu de la llet que la indústria volia aplicar. La Comissió fa un seguiment constant del mercat lleter i analitza totes aquelles qüestions que influeixen en els preus de la llet: el pinso, la qualitat, la producció, l¿evolució dels preus al mercat nacional e internacional i les diverses fórmules d¿associació i de comercialització. La Comissió d¿Anàlisi i Seguiment dels Preus de la Llet, impulsada pel DARP, ha aconseguit el compromís d¿industrials i productors per tal de moderar les oscil·lacions que es produeixen estacionalment a nivell de preus i per establir uns criteris mínims de retribució de la llet als ramaders catalans.

L'IRTA treballa per la millora tecnològica en el sector de la llet

En relació a la millora tecnològica de les explotacions lleteres catalanes, l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) ha començat a desenvolupar un projecte de recerca per tal d'optimitzar la producció de la llet a través de l'estudi de les modificacions que cal fer en les explotacions de vaquí de llet mitjançant el maneig del bestiar i de l'alimentació. La posada en marxa dels anomenats sistemes de munyida automatitzats, coneguts com a "robots", a les explotacions de llet, representen una millora competitiva, però la seva implantació a les explotacions està sent frenada per les dificultats tècniques a conseqüència dels sistemes de maneig i alimentació que els "robots" requereixen. La clau de l'èxit d'un "robot" és que les vaques es munyin amb freqüència i per aconseguir-ho es recomanen dos mètodes: per una banda oferir grans quantits de pinso concentrat en els "robots" i, per l'altra, establir un tràfic forçat dels animals. Segons Siurana, l'estudi que l'IRTA desenvolupa pretén, per una banda, definir la quantitat òptima i el tipus de pinso concentrat per oferir en els "robots" (no només en paràmetres productius, si no també en base el grau de benestar animal), la fermentació ruminal i el perfil metabòlic i hormonal de l'animal. Per altra banda, el projecte pretén determinar si el tràfic forçat és una opció factible per aconseguir un nombre de visites elevat al "robot" i estudiar com el comportament, la fermentació ruminal i els metabolismes participen en la modulació de la producció de llet sota aquest sistema de maneig.