TRIBUTACIÓ | 29/04/2010  RuralCat

El Congrés admet la proposta de rebaixar al 4% l'IVA del sector alimentari

El Congrés dels Diputats ha aprovat la presa en consideració de la Proposició de Llei de modificació de la Llei de l'Impost sobre el Valor Afegit (IVA) perquè tots els productes i serveis relacionats amb la cadena alimentària tributin el quatre per cent.

congrésdipu042910cont

Façana de l'edifici del Congrés. Font: Congrés dels Diputats.

 

La iniciativa va ser aprovada en el Ple per 173 vots a favor, 167 en contra i dos abstencions. Aquesta Proposició reforma la Llei 37/1992, de 28 de desembre, de l'Impost sobre el Valor Afegit, per corregir "la diferent tributació que s'aplica als productes alimentaris, i proposa que, tenint en compte, la seva consideració de béns de primera necessitat, siguin inclosos en el seu conjunt en el tipus impositiu més baix de l'IVA, donant lloc a una selecció de productes en cada tipus impositiu més justa i equitativa".
 
 Amb aquesta modificació, la formació proponent busca, en una situació econòmica "marcada per una intensa crisi", facilitar l'accés de la població "a una cistella alimentària variada i equilibrada, la qual cosa, sense cap dubte, és una primera necessitat social".
 
La iniciativa corregiria una aplicació desigual de l'IVA al sector. Per exemple, avui en dia, tributen el quatre per cent productes com el pa, la llet, els formatges o els ous; tanmateix, altres com la carn o el peix (que representen 47,6 per cent de la despesa en alimentació) tributen al set per cent.