TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA | 03/10/2019  Ruralcat

Es presenten els resultats del projecte “Valorització del peix blau per a la millora de la competitivitat del sector pesquer”

La jornada, que es celebrarà el proper 14 d’octubre a Monells, pretén demostrar com els nous productes transformats en base a peix blau amplien el ventall de formes de consum i milloren la competitivitat del sector pesquer.

El projecte pretén augmentar i millorar la competitivitat d’aquesta pesquera

El projecte pretén augmentar i millorar la competitivitat d’aquesta pesquera

Cofinançat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i pel Fons Europeu Marítim i de la Pesca, el projecte “Valorització del peix blau per a la millora de la competitivitat del sector pesquer” desenvolupat per l’IRTA, amb el suport i participació de les confraries de pescadors, empreses transformadores i el GALP-Costa Brava, pretén augmentar i millorar la competitivitat d’aquesta pesquera mitjançant el desenvolupament de nous productes transformats en base a espècies de peix blau poc valorades.

Cal dir que les captures de peix blau durant el 2018 a la zona de la Costa Brava van representar el 72% del total, però únicament un 25% del volum dels ingressos recaptats de la primera venda a llotja, degut principalment al volum de captura de seitó i sardina. De les 6,5 tones totals capturades, el seitó i la sardina van suposar al voltant de les 3,5 i 1,7 tones i un preu mitjà anual aproximat d’1 i 2 €/Kg, respectivament. 

El poc valor comercial d’aquestes espècies és degut, principalment, a la seva inferior talla respecte a altres espècies de peix blau, fet que el fa un producte poc atractiu a l’hora de ser consumit en fresc pel consumidor, així com difícil de ser transformat en productes preparats per cuinar o menjar que en facilitarien el seu consum.

Malgrat tot, el peix blau és una font d’àcids grassos poliinsaturats (PUFAs) de cadena llarga, on destaquen els omega-3 i omega-6. Es tracta de dos grups d’àcids grassos essencials que cal ingerir a través de la dieta pels seus coneguts efectes saludables en la prevenció de malalties cardiovasculars i símptomes inflamatoris.

Les inscripcions són gratuïtes i es poden realitzar des d’aquest enllaç: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScrPqGXeTFQ8Aqnub7Z51tmm3XwQ-D6OCqI0ABnoH6T5N1IRw/viewform

Font: RuralCat