7ª Edició del Master en Agricultura Ecològica
El mes d'octubre s¿inicia el Master en Agricultura Ecològica que organitza la Universitat de Barcelona. La data límit per tramitar la preinscripció és el 30 de setembre d'enguany.
El desenvolupament de l'agricultura biològica és una realitat que sorgeix com resposta a la necessitat de trobar noves tècniques de producció agrària i ramadera que siguin més respectuoses amb el medi ambient, així com la d'obtenir aliments més saludables. L'agricultura biològica existeix en el nostre país des de fa més de 25 anys i és oficial des del 1991, any que apareix la normativa europea que regula aquest sistema de producció. La superfície dedicada a aquest tipus de cultiu no ha deixat d'augmentar i es presenta com la millor alternativa per a la recuperació ambiental i social de les zones rurals. Els estudis d'agricultura biològica s'imparteix en nombroses universitats en tot el món i els tècnics formats tenen bones possibilitats laborals en un dels pocs sectors agraris en constant creixement i desenvolupament. Els objectius principals del master són:
- Donar les bases per a l'anàlisi del funcionament dels agroecosistemas.
- Donar a conèixer tècniques de producció agrària i ramadera respectuoses amb el medi ambient.
- Formar especialistes per a realitzar tasques d'investigació i assessorament a finques i empreses dedicades al sector de l'agricultura ecològica.
- Formar tècnics per a realitzar les tasques de control de la producció agrària ecològica.
- Introducció a l'agricultura biològica: una concepció diferent
- Perspectiva històrica
- Bases ecològiques dels sistemes agraris
- Agroecologia
- Situació actual de l'agricultura biològica
- El paisatge agrari
- Ecologia del paisatge
- L'estructura del paisatge i la biodiversitat dels agrosistemes
- El medi físic
- Nocions bàsiques de geologia, hidrologia i climatologia
- Reconeixement de sòls
- Bases de la ramaderia biològica
- Zootècnia: sistemes de cria i maneig
- Races autòctones
- Aqüicultura biològica
- Apicultura biològica
- Medicina veterinària: terapies alternatives
- L'estrès com a orígen de les malalties. El parasitisme
- Tècniques bàsiques a l'agricultura biològica I
- Cultiu biològic d'hortícoles.
- Fructicultura biològica de secà
- Varietats autòctones
- Producció de llavors
- Tècniques bàsiques a l'agricultura biològica II
- Gestió de la matèria orgànica i fertilització
- Cultius extensius
- Fructicultura biològica
- Cultiu biològic de plantes aromàtiques i medicinals
- Reconversió a l'agricultura biològica
- Protecció de cultius a l'agricultura biològica
- Control de plagues i malalties
- Control d'adventícies
- Elaboració i transformació de productes biològics
- Cultiu biològic de fongs comestibles
- Qualitat dels productes biològics
- Efectes dels pesticides sobre la salut
- Cristalitzacions sensibles
- Comercialització i marketing
- Perspectives de la producció biològica a Europa
- Anàlisi de la rendibilidat econòmica de finques biològiques
- Investigació a l'agricultura biològica
- Investigació participativa
- Anàlisi de la sostenibilitat de finques de producció biològica
- Indicadors de sostenibiltat
Marga Roldán
Departament de Biologia Vegetal
Universidat de Barcelona
Avda. Diagonal 645,
08028 Barcelona
Tel: 669 71 42 77 / 610 56 51 80
agroecologia@ub.edu
Universitat de Barcelona
http://www.masterab.com
http://www.ub.edu/agroecologia/masterab