Aprovada la destil·lació de crisi que ha de reactivar el mercat vitivinícola
El Comitè de Gestió de Vins de la Unió Europea ha aprovat l'obertura d'una destil·lació de crisi a Espanya, per un volum de 4 milions d'hectolitres de vi de taula, a un preu de 1,914 euros/hectograu, malgrat les dificultats financeres existents.
Aquesta destil·lació, és la resposta a la petició del sector vitivinícola espanyol que va presentar el ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació a la Comissió el passat mes de març. La mesura, destinada a reactivar el mercat vinícola, pretén disminuir les existències de vi emmagatzemat com a conseqüència d'una collita de 49 milions d'hectolitres que han dut, segons un portaveu del Ministeri d'Agricultura, "a una situació de mercat molt difícil". L'obertura de la destil·lació de crisi és un mecanisme previst en l'actual Organització Comuna de Mercat (OCM) del vi que permet, després de la seva transformació en alcohol, utilitzar el producte per a usos industrials o biocarburants. El volum autoritzat, unit als 6,6 milions d'hectolitres aprovats al gener en la destil·lació per a ús de boca, "ha de permetre canviar la tendència actual del mercat i dur-lo al desitjat equilibri entre oferta i demanda", segons el Ministeri. La presentació de contractes pels productors de vi es podrà fer fins al 15 de juny de 2005.