HELICICULTURA | 18/04/2005  Ruralcat

Lleida espera atraure 300.000 persones a l'Aplec del Caragol

L'Aplec del Caragol, que se celebra a Lleida del 20 al 22 de maig, atraurà a 300.000 visitants, amb el que es converteix en el segon acte més concorregut de Catalunya i el principal atractiu turístic d'aquesta ciutat.

Aplec del Caragol 2003

Aplec del Caragol 2003. Font: Web oficial Aplec del Caragol

Així ho va anunciar el vice-president de la Diputació de Lleida, Miquel Padilla, qui va promocionar aquesta festa a Madrid, al costat de l'alcalde de la ciutat, Àngel Ros, en un acte organitzat per la Federació de Colles de l'Aplec del Caragol. L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, va ressaltar que aquesta ciutat és una destinació turística emergent, ja que competeix amb d'altres aportant calor humana, gastronomia, esport, parcs urbans i un patrimoni històric de gran interès. El president de la Federació de Colles, Xavier Pérez, va indicar que l'evolució d'aquesta festa ha estat molt important, ja que va passar de ser un petit acte amb deu colles a un gran moviment que agrupa 12.000 lleidatans de cent colles diferents. Aquesta festa atrau cada any a més visitants, que degusten al voltant de 12 tones de caragols de 16 maneres diferents, encara que les més populars són a la llauna, a la brutesca (rostits en palla amb sal), a la gormanda (fregits en paella amb oli, sal i pebre) i amb samfaina. Per aquesta raó, Pérez va apuntar que per l'any vinent es podria ampliar en un dia més aquesta festa, que es converteix en la principal base turística de la ciutat. Per aquest motiu, la Federació de Colles promocionarà l'Aplec aquest any per primera vegada en actes similars al de Madrid a València i Bilbao i altres activitats a Barcelona i Sevilla. A més, per segon any consecutiu, la Federació desenvoluparà una setmana gastronòmica dedicada al caragol amb les elaboracions de cuiners d'establiments de Lleida i de la Escola d'Hostaleria de Lleida.

Augmenta la producció de caragol i el seu consum

La producció espanyola de caragols l'any 2004 va créixer en un 50 per cent, fins a les 60 tones, respecte a l'any 2003, segons va informar l'Associació Nacional de Cria i Engreixi de Caragol (ANCEC). El president de ANCEC, José Antonio Marcelo, va manifestar que l'increment es deu al fet que s'està partint d'una base de producció molt petita i a un major consum, incentivat per les constants cates i degustacions que realitza l'organització en el mercat. "El nostre públic objectiu són els restaurants abans que el consumidor final, ja que la preparació dels plats amb caragols requereix tenir certa especialització, així, quants més siguin els restaurants que ofereixin plats de caragols, major serà la nostra producció", va destacar. Marcelo va assenyalar que les zones de major producció de caragols a Espanya són Aragó, Catalunya i Illes Balears, i està en projecte per a aquest any començar a produir a Castella-Lleó. A més, el president de l'ANCEC va destacar que l'any passat aquesta organització va signar un acord marc amb la Universitat Autònoma de Barcelona per a la creació del Centre de Referència de la Helicicultura per a la investigació i millora genètica de la raça de caragol Helix aspersa muller, una raça europea molt demanada pels mercats.

Informació relacionada