SANITAT VEGETAL | 17/10/2019  Ruralcat

L’Oficina de Sanitat Vegetal descriu les característiques de l’herba invasora 'Amaranthus palmeri'

Aquesta nova mala herba invasora suposa una greu amenaça per a tots els conreus d’estiu de Catalunya. Es tracta d’una de les plantes més problemàtiques arreu. S’ha descrit que pot provocar pèrdues de fins al 91% del rendiment en blat de moro i de fins al 79% en soja.

Camp de blat de moro infestat per A.palmeri

Camp de blat de moro infestat per A.palmeri

Amaranthus palmeri: l’enemic silenciós

Atributs biològics com la seva gran capacitat de dispersió per ambients ruderals (vores de camins i carreteres) o bé la seva gran producció de llavor, afavoreixen infestacions greus i sobtades dels conreus. A diferència del que passa amb plagues i malalties és el camp i no només el cultiu el que queda afectat, el que dificulta molt les alternatives i suposa un gran repte pe a l’agricultor els anys següents a la infestació.

Pot haver arribat amb resistència a la majoria dels herbicides autoritzats a les nostres contrades el que en dificultarà molt el seu control. Amb la finalitat d’evitar la seva dispersió per tot el territori, el Departament d’Agricultura ha aprovat l’ordre ARP 172/2019 de 10 de setembre on es declara l’existència de la mala herba i es qualifica d’utilitat pública la lluita contra aquesta.

És important avisar al Servei de Sanitat Vegetal si es detecta la mala herba per tal de poder evitar la seva expansió.

Quines característiques té?

És molt adaptable

És tracta d’una planta dioica, és a dir té peus masculins i femenins. Això afavoreix el creuament i un augment de la seva diversitat genètica el que li dóna la capacitat d’adaptar-se a diferents condicions climàtiques i als herbicides.

Produeix molta llavor

És una planta molt prolífica que produeix més de 250.000 llavors. Si les condicions li són molt favorables por superar el mig milió  i si té competència del cultiu la seva producció pot minvar fins les 100.000.

                                       

Detall de les llavors

És molt competidora i agressiva

Presenta un creixement molt ràpid i agressiu i és molt competitiva als els cultius que afecta. En condicions ideals pot arribar a créixer de 5 a 7cm per dia. En d’altres països s’ha estimat que  pot provocar pèrdues de rendiment  superiors al 91% en panís  i superiors al 79% en soja. Com d’altres blets tolera la sega i pot rebrotar des del punt de tall.

Germinació esglaonada

El seu període de germinació va d’abril a setembre en les nostres condicions. Per el moment a partir del setembre no s’han observat noves germinacions.

Resistent als herbicides

En d’altres zones del món ha desenvolupat resistència a la majoria del herbicides utilitzats. És probable que hagi arribat a les nostres condicions amb algun tipus de resistència als herbicides. Se sap que a Estats Units hi ha plantes resistents a inhibidors de l’ALS, triazines, dinitroanilines, glifosat o inhibidors de l’HPPD.

Trobareu més informació de com actuar aquí.  

Com distingir-la?

Ja hi ha diverses espècies del gènere Amaranthus a les nostres contrades. L’Amaranthus palmeri presenta unes característiques que permeten distingir-lo fàcilment.

1. Les fulles acostumen a tenir el pecíol més llarg que el limbe     

 

Detall de la fulla on s’observa pecíol més llarg que el limbe

2. Presenta una inflorescència terminal molt llarga. Les flors femenines tenen unes bràctees espinoses el que provoca que al tocar-les punxi a les mans. Les flors masculines no punxen.        

 

Detall de les infloresecències (Esquerra femenina i dreta masculina)

3. La seva tija no presenta pilositat

Detall de la pilositat de la tija

Font: Oficina de Sanitat Vegetal