BALANÇ 2004 | 13/04/2005  Ruralcat

La despesa en alimentació augmenta un 7,7 per cent a Espanya

La despesa total en alimentació a Espanya l'any 2004 va ser de 74.752 milions d'euros, un 7,7 per cent més que l'any anterior. La despesa en Hostaleria i Restauració va augmentar 0,5 punts la importància relativa en relació amb els altres dos sectors: Llars i Institucions.

Fruita exposada al mercat.

Aquestes dades es desprenen del Panell de Consum Alimentari de l'any 2004, sobre consum i despesa en alimentació en llars, establiments d'hostaleria i restauració, i centres institucionals. Els productes amb un major creixement de consum van ser l'Oli d'Oliva Verge, els Vins amb Denominació d'Origen, els Plats Preparats i els Derivats Lactis. L'Oli d'Oliva Verge ha arribat a representar un 27 per cent del total d'Oli d'Oliva. Per primera vegada en els últims 17 anys, s'ha produït un augment en del consum de vi. S'observa un important increment del Vi de qualitat (+13,6%) i un fre en la davallada que s'anava produint en els darrers anys en els Vins de Taula (-0,3%). També s'ha detectat un continu augment de consum dels Plats Preparats i dels Derivats Lactis. Aquest augment està provocat per la facilitat de consum i preparació, afavorit per l'esforç de la indústria alimentària per adaptar els seus productes a l'estil de vida actual.

El Consum Domèstic (llars)

En llars, les Comunitats Autònomes amb un major consum van ser Catalunya, Astúries i Castella-Lleó, mentre que Murcia i Andalusia són les que menys despesa van realitzar. Desembre és el mes en què es produeix més del 10 per cent del consum anual, pel Nadal. El menor consum es produeix a l'agost.

Hostaleria i Restauració

L'Hostaleria i Restauració és el segment que més va augmentar el seu consum tant en valor com en quantitat. Els hotels són els establiments del sector que més van incrementar el seu consum, tant en quantitat com en valor. Als Centres d'Ensenyament es consumeix més Pasta, Llegums, Hortalisses i Derivats Lactis, que en la mitjana de la resta d'Institucions.

Metodologia

El Panell de consum alimentari, que s'elabora des del 1987, s'elabora a partir d'una mostra de 6.000 llars que apunten amb un lector làser totes les seves compres en alimentació. L'estudi compta amb la informació de 700 establiments d'hostaleria i restauració, així com de 200 centres institucionals. Tot plegat, permet conèixer directament els volums de consum, estudiar l'evolució de la dieta espanyola i analitzar la importància relativa de cada forma de comercialització.