MENYS CONTRACTACIÓ EN ORIGEN | 03/05/2010  RuralCat

Feina per als aturats durant la campanya de fruita a Lleida

El Servei d'Ocupació de Catalunya enviarà prop de 17.000 cartes a persones en situació d'atur informant-los de la possibilitat de treballar en la campanya de recollida de fruita. L'administració també preveu reduir el contingent d'estrangers en 200 persones, tot i que l'Estat ja ha aprovat un expedient d'un grup de 600 colombians per al sindicat Unió de Pagesos i en tramita un altre de 200. Enguany, la Generalitat es fa càrrec de les inspeccions, entre 250 i 300, on es controlarà l'arribada d'immigrants sense papers.

temporer 050310 cont

Temporer recollint pomes. Font: DAR.

 

Representants de les diferents administracions implicades en la campanya de recollida de la fruita, Generalitat, Estat, Consell Comarcal del Segrià, ajuntaments del Baix Segre i cossos policials es van reunir el passat divendres per coordinar mesures en relació a la campanya de la fruita vinent.

Davant la crisi i l'increment de l'atur, com ja es va fer l'any passat, el Servei d'Ocupació de Catalunya enviarà cartes als aturats de Lleida i Catalunya oferint-los treball a la campanya de la fruita. A Lleida, les persones aturades en el sector del camp són prop de 2.300, una xifra que encara és molt superior si es sumen les dels sectors de la construcció i dels serveis. De tota manera caldrà veure quin n'és el resultat, perquè tal i com va reconèixer el subdelegat del Govern estatal a Lleida, José Ángel Flores, l'any passat no van ser molts els aturats que van optar per treballar a la fruita. El principal motiu és que el preu per hora que estableix el conveni del camp és de 5,85 euros i molts s'han de desplaçar fins al lloc de recollida.
 
A les comarques de Lleida, la campanya es concentra en els mesos d'estiu, i esdevé la seva principal activitat econòmica ja que es fan al voltant de 12.000 contractacions durant tota la campanya. Segons dades de la Conselleria d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, les previsions de collita de fruita dolça a Lleida seran de 270.000 tones de fruita d'os (préssec, pavia i nectarina), 210.000 tones de poma i 208.000 de pera. Es preveu que l'inici de la campanya d'enguany es dugui a terme entre 8 i 10 dies més tard del que és habitual a causa del factors climatològics.