REG | 29/10/2019  Ruralcat

Més de 1.200 persones han realitzat fins ara el curs bàsic de reg a distància

El curs bàsic de reg, que s’ofereix a través de RuralCat, té una durada de 50 hores i arriba ara a la seva 32ª edició.

Dins del curs, una de les activitats d’aprenentatge és utilitzar l’Eina de reg de RuralCat

Dins del curs, una de les activitats d’aprenentatge és utilitzar l’Eina de reg de RuralCat

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) té com un dels seus objectius la formació i la transferència tecnològica al sector agroalimentari. Aquesta voluntat de servei es duu a terme en diferents formats per adaptar-se als continguts i a les necessitats dels professionals que hi participen.

El Servei de formació agrària (SFA) del DARP realitza formació agrària a distància (FAD), la qual permet adquirir els coneixements sense necessitat de desplaçar-se i ajustar el ritme d’aprenentatge a la disponibilitat horària de cada persona.

Una de les àrees on el DARP fa formació a distància és la del reg. L’Oficina del Regant (OdR) participa, des de la seva creació l’any 2012, en el Curs bàsic de reg per internet.

El curs bàsic de reg per internet té una durada de 50 hores lectives al llarg de les qual es tracta:

  • L’aigua. Agrosistemes. Qualitat per al reg
  • Programació i estratègies de reg.
  • Disseny i components d’una instal·lació
  • Maneig i manteniment d’una instal·lació. Uniformitat del reg.
  • Fertirrigació

Aquest curs bàsic de reg va realitzar la seva primera edició el 2004 a través de l’Escola Agrària de Tàrrega. Fou coordinat i tutorat fins a la 24ª edició (2015) des de l’EA de Tàrrega, en què es va passar la coordinació a l’Escola agrària de Mas Bové. L’EA de Tàrrega ha continuat realitzant les tutories de totes les edicions del curs.

En aquest moment es realitza la 32ª edició. Des de la primera edició s’hi han inscrit més de 1.200 persones d’arreu de Catalunya. Habitualment es realitzen dues edicions per any (abril i octubre).

Actualment, l’Oficina del Regant realitza les sessions pràctiques que el curs organitza per aquells alumnes que voluntàriament vulguin aprofundir en el maneig pràctic del reg a pressió i la fertirrigació.

En les sessions pràctiques es tracten els següents temes:

  • Utilitzar diversos capçals de reg i fertirrigació que incorporen diferents elements i diferents graus de tecnologia.
  • Aplicar una solució fertilitzant a partir d’un adob sòlid d’acord amb les necessitats del cultiu, la qualitat de l’aigua de reg i els equips d’injecció utilitzats.
  • Realitzar una avaluació de la uniformitat de cabals que rep el cultiu per visualitzar si la instal·lació aplica correctament l’aigua i el fertilitzant a la unitat de reg.

Es realitzen dues sessions. Una primera a les instal·lacions de l’EA de Tàrrega, seu de la Oficina del Regant, i l’altra a l’EA de Manresa, havent-se realitzat en altres ocasions a l’EAF de Santa Coloma de Farners.

Dins del curs, una de les activitats d’aprenentatge és utilitzar l’Eina de reg de RuralCat que es gestiona des de la Oficina del Regant, amb l’objectiu de veure la utilitat pràctica d’aquesta eina per ajudar a millorar l’eficiència en l’ús de l’aigua de reg.

Font: Oficina del Regant