EXTENSIUS | 31/10/2019  Ruralcat

L’IRTA explica en un vídeo com triar adequadament la varietat d’ordi

El vídeo, que recull el darrer butlletí d’Extensius.Cat, analitza els aspectes que cal tenir en compte a l’hora de triar la varietats d’ordi a cultivar.

Comparativa de diferents varietats d'ordi

Comparativa de diferents varietats d'ordi

En aquest vídeo, des de l’IRTA Mas Badia, Joan Serra explica quins aspectes s’han de tenir en compte per triar correctament la varietat d’ordi que volem cultivar. Cal fixar-se en el seu rendiment, però no és l'únic criteri important. També cal tenir en compte el cicle i adequar aquest a la data de sembra i a les peculiaritats climàtiques de cada zona.

Posant com a exemple les varietats d’ordi dels camps de Girona interior durant la campanya 2018-19, en el vídeo es mostren les varietats hivernals, dins de les quals hi ha varietats de cicle més curt, com la Hispànic, amb una bona adaptació en zones on hi ha estrès hídric o entra la calor de forma primerenca; o les varietats amb una data de maduració més tardana, com és el cas de la Lagàlia.

Pel que fa a les varietats de primavera, que es defineixen per no tenir una parada hivernal clara i pel fet que el seu cicle està regit bàsicament per la temperatura, tenen com a característica un període de maduració del gra ràpid. Dins d’aquesta gamma n’hi de cicle més curt o més llarg. La varietat Bàsic és d’espigat més ràpid mentre que la Laureate té un cicle més tardà.

Per últim, el vídeo conclou que és important adequar la data de sembra al cicle de cada varietat en funció de cada zona de cultiu.

Font: Extensius.Cat