83 MILIONS EN VENDES | 04/05/2010  Aina

Espanya és el segon país de la UE amb més treballadors en la indústria alimentària

Espanya és el país de la Unió Europea (UE) que té més persones treballant en la indústria agroalimentària, amb 502.000 empleats, xifra només superada per Alemanya, segons un informe de la Confederació Europea d'Empreses d'Alimentació i de Begudes (CIAA).

ramadervaques050410 supral

 

Segons aquest estudi, basat en dades de 2008, Espanya seria el cinquè país on aquestes indústries assoleixen un nombre major de vendes netes (83.000 milions d'euros), per sota de França, Alemanya, Itàlia i el Regne Unit. Es tracta del principal sector manufacturer de la UE, en termes de facturació i d'ocupació, per sobre de l'automobilístic o del químic. La fabricació d'aliments i begudes als 27 països comunitaris assoleix una facturació de 965.000 milions d'euros i dóna feina a 4,4 milions de persones, en un total de 310.000 empreses.

D'altra banda, el comerç agroalimentari de la UE obté un superàvit de 1.100 milions d'euros, amb exportacions per valor de 58.200 milions, davant d'unes importacions de 57.100 milions.
 

La UE és la principal exportadora i importadora mundial d'aliments i begudes

Les principals destinacions de les exportacions alimentàries europees són: EUA, 10.169 milions d'euros; Rússia, 6.210 milions; Suïssa, 4.081 milions; Japó, 3.425 milions, Noruega, 2.042 milions i Canadà, amb 1.938 milions.
 
Quant a les importacions, el Brasil n'és el primer proveïdor amb trameses per valor de 6.814 milions; seguit d'Argentina, amb 6.341 milions; EUA, 3.352 milions; Xina, 3.346 milions i Suïssa, amb 2.690 milions, segons les xifres de 2008.
 
La CIAA ha constatat que en els últims anys "l'estructura de les exportacions" ha estat molt estable, si bé s'ha reduït el nombre de vendes exteriors de fruites i verdures processades, que va baixar un 15% entre 2007 i 2008.
 
Tanmateix, en els primers set mesos de 2009 hi va haver una reducció en el nombre d'exportacions d'aliments i begudes, a causa de l'estancament de la demanda i de les "tendències proteccionistes" relacionades amb la crisi econòmica mundial; en volum, van caure un 10%, i en valor un 8%.
 
D'altra banda, l'estudi de la CIAA analitza les tendències en innovació alimentària, dins de les quals a Europa avança la "sofisticació" i la "varietat sensorial", encara que també són importants les categories relacionades amb la salut. El sector més innovador és el lacti, encara que ha experimentat un retrocés; seguit pel dels refrescs i els menjars preparats.          

 

Informació relacionada