BOVÍ DE CARN | 05/03/2005  Ruralcat

La CE sondeja els consumidors per definir la "vedella europea"

La Comissió Europea ha iniciat una enquesta als ciutadans per saber les seves preferències sobre les característiques de la carn de vedella i els sistemes productius. Amb les dades obtingudes es pretén definir la vedella europea perquè s¿entengui de la mateixa manera als 25 estats membres.

Boví de carn

Boví de carn

Actualment, es comercialitzen al mercat comunitari amb la denominació "vedella" carns amb característiques prou diferents, sense que el comprador estigui sempre ben informat d¿allò que adquireix, segons explica un comunicat de la CE. Per això, el qüestionari planteja preguntes sobre com volen els consumidors que sigui la textura de la carn, el color o altres qualitats, així com la manera com s¿han de criar els vedells. Un cop recollides les dades, les quals "no seran tan uniformes com es podria pensar", diu el comunicat, s¿elaboraran una sèrie de propostes per harmonitzar la definició europea de la "vedella" i informar millor els consumidors que compren aquest tipus de carn. Segons la Comissió, en un mercat únic de 25 països és fonamental donar informació correcta i per això, diversos Estats membres han demanat que es defineixi la vedella de manera harmonitzada.

Les ¿vedelles¿ d¿Europa

La carn que es ven a tota la Unió Europea sota el nom de vedella procedeix d'animals criats en sistemes ramaders molt diferents. Varien molt les característiques d'alimentació, edat i pes dels animals en el moment del sacrifici. Com més gran és l'animal, menys productes lactis consumeix. En canvi, mengen molta fibra i cereal per augmentar el pes i en alguns casos, fins i tot se suprimeix completament la dieta làctia. El mètode de producció ramadera, a més a més, influeix de forma determinant en el color, la textura i el sabor de les carns. Segons la CE, el consum de carn de boví a la Unió Europea és de 17,6 quilograms per persona i any, per sota d'altres carns com pollastre o porc, que és la més consumida d¿Europa. Tanmateix, la producció de boví també és important. Els quatre estats que més produeixen, per ordre d¿importància, són Alemanya, Itàlia, França i Espanya. Pel que fa a l¿enquesta, els ciutadans poden contestar-la fins el 10 d'abril. (trobareu l¿adreça on podeu respondre-la als enllaços relacionats d¿aquesta informació).