La marca "bio" quedarà protegida per a la producció ecològica
El MAPA publicarà en breu un canvi de Reial decret que protegirà el terme "bio" com ús exclusiu per producció ecològica i posarà així fi als "falsos bio" derogant el realitzat per l'anterior Govern que liberalitzava el terme per a la indústria agroalimentaria no productora d'ecològics.
Font: NurbergMesse
El secretari d'Agricultura, Fernando Moraleda ho anunciar a Nuremberg (Alemanya), durant la presentació de les dades espanyoles d'agricultura ecològica 2004 en el marc de la fira BioFach 2005. La nova norma de l'actual Govern circumscriurà únicament al mètode de producció ecològica els termes eco, bio, biològic, ecològic i orgànic. Aquesta producció prescindeix de l'ús de productes químics de síntesis i utilitza mètodes de conreu de la terra respectuosos amb el medi ambient. Moraleda va precisar que "hi haurà un període de transició" perquè les empreses que actualment utilitzen el terme bio i que han realitzat inversions puguin adaptar-se a la norma. El secretari d'Agricultura també va anunciar l'elaboració d'un Pla Estratègic d'Agricultura Ecològica per a fomentar el coneixement dels consumidors sobre aquests productes, així com per a millorar la seva gestió i comercialització en un sector molt atomitzat per tal que aprengui a ser competitiu.
El consum interior és baix, però marca una tendència al creixement
Moraleda també va presentar l'estudi realitzat pel ministeri d'Agricultura sobre coneixement, hàbits de compra i consum a Espanya dels productes ecològics. El treball constata que el consum interior encara és baix, però que mostra un potencial creixement del mercat interior. Segons dades dels MAPA, l'any passat la producció ecològica va generar 250 milions d'euros, un 6,08 per cent més que el 2003, amb 235,65 milions d'euros. La superfície destinada a l'agricultura ecològica, amb 733.182 hectàrees, es va mantenir, amb un 1,1 per cent de creixement. Andalusia lidera un any més la producció, amb 326.673 hectàrees, el 44,6 per cent del total de la superfície dedicada a l'agricultura ecològica, seguida per Extremadura que, amb el 12,5 per cent, és la segona Comunitat que major extensió dedica a la producció biològica, amb 91.936 hectàrees. Pel que fa a nombre d'elaboradors, Galícia i Catalunya es situen al capdavant, amb 362 i 336 elaboradors respectivament. En ramaderia ecològica, Catalunya ocupa el segon lloc, després d'Andalusia, amb 345 explotacions.Ha | Produc. | Elaboradors | Ramaderia | |
---|---|---|---|---|
Andalusia | 326.672,97 | 5.053 | 324 | 561 |
Aragó | 76.447,78 | 777 | 89 | 13 |
Astúries | 2.694,03 | 91 | 37 | 50 |
Balears | 12.887,47 | 295 | 75 | 172 |
Canàries | 6.092,57 | 595 | 58 | 23 |
Cantàbria | 4.188,00 | 81 | 14 | 52 |
Castella i Lleó | 14.470,09 | 190 | 78 | 33 |
Castella ¿ La Manxa | 38.915,81 | 955 | 54 | 24 |
Catalunya | 56.368,00 | 667 | 336 | 345 |
Comunitat Valenciana | 30.706,54 | 879 | 144 | 54 |
Extremadura | 91.936,07 | 4.363 | 57 | 238 |
Galícia | 6.725,60 | 314 | 361 | 101 |
Madrid | 5.215,83 | 72 | 39 | 17 |
Múrcia | 21.435,95 | 702 | 110 | 12 |
Navarra | 29.037,71 | 608 | 75 | 20 |
País Basc | 909,26 | 114 | 40 | 53 |
La Rioja | 8.478,69 | 257 | 58 | 18 |
Total | 733.182,37 | 16.013 | 1.635 | 1.777 |