LEGISLACIÓ PRODUCTES ORGÀNICS | 24/02/2005  Ruralcat

La marca "bio" quedarà protegida per a la producció ecològica

El MAPA publicarà en breu un canvi de Reial decret que protegirà el terme "bio" com ús exclusiu per producció ecològica i posarà així fi als "falsos bio" derogant el realitzat per l'anterior Govern que liberalitzava el terme per a la indústria agroalimentaria no productora d'ecològics.

Mostra de formatges ecològics a Biofach 2005

Font: NurbergMesse

El secretari d'Agricultura, Fernando Moraleda ho anunciar a Nuremberg (Alemanya), durant la presentació de les dades espanyoles d'agricultura ecològica 2004 en el marc de la fira BioFach 2005. La nova norma de l'actual Govern circumscriurà únicament al mètode de producció ecològica els termes eco, bio, biològic, ecològic i orgànic. Aquesta producció prescindeix de l'ús de productes químics de síntesis i utilitza mètodes de conreu de la terra respectuosos amb el medi ambient. Moraleda va precisar que "hi haurà un període de transició" perquè les empreses que actualment utilitzen el terme bio i que han realitzat inversions puguin adaptar-se a la norma. El secretari d'Agricultura també va anunciar l'elaboració d'un Pla Estratègic d'Agricultura Ecològica per a fomentar el coneixement dels consumidors sobre aquests productes, així com per a millorar la seva gestió i comercialització en un sector molt atomitzat per tal que aprengui a ser competitiu.

El consum interior és baix, però marca una tendència al creixement

Moraleda també va presentar l'estudi realitzat pel ministeri d'Agricultura sobre coneixement, hàbits de compra i consum a Espanya dels productes ecològics. El treball constata que el consum interior encara és baix, però que mostra un potencial creixement del mercat interior. Segons dades dels MAPA, l'any passat la producció ecològica va generar 250 milions d'euros, un 6,08 per cent més que el 2003, amb 235,65 milions d'euros. La superfície destinada a l'agricultura ecològica, amb 733.182 hectàrees, es va mantenir, amb un 1,1 per cent de creixement. Andalusia lidera un any més la producció, amb 326.673 hectàrees, el 44,6 per cent del total de la superfície dedicada a l'agricultura ecològica, seguida per Extremadura que, amb el 12,5 per cent, és la segona Comunitat que major extensió dedica a la producció biològica, amb 91.936 hectàrees. Pel que fa a nombre d'elaboradors, Galícia i Catalunya es situen al capdavant, amb 362 i 336 elaboradors respectivament. En ramaderia ecològica, Catalunya ocupa el segon lloc, després d'Andalusia, amb 345 explotacions.
Dades de producció ecològica per Comunitats Autònomes
Ha Produc. Elaboradors Ramaderia
Andalusia 326.672,97 5.053 324 561
Aragó 76.447,78 777 89 13
Astúries 2.694,03 91 37 50
Balears 12.887,47 295 75 172
Canàries 6.092,57 595 58 23
Cantàbria 4.188,00 81 14 52
Castella i Lleó 14.470,09 190 78 33
Castella ¿ La Manxa 38.915,81 955 54 24
Catalunya 56.368,00 667 336 345
Comunitat Valenciana 30.706,54 879 144 54
Extremadura 91.936,07 4.363 57 238
Galícia 6.725,60 314 361 101
Madrid 5.215,83 72 39 17
Múrcia 21.435,95 702 110 12
Navarra 29.037,71 608 75 20
País Basc 909,26 114 40 53
La Rioja 8.478,69 257 58 18
Total 733.182,37 16.013 1.635 1.777