MAQUINÀRIA AGRÍCOLA | 23/02/2005  Ruralcat

Investigadors de la Universitat de Navarra dissenyen una estructura antibolcatge

Un equip d'investigadors de mecanització agrària de la UPN ha dissenyat un nou sistema antibolcatge per a tractors, per reduir el nombre de morts en accidents. El sistema està pensat per a vehicles anteriors a 1980, als quals els manca, generalment, aquesta mesura de seguretat.

Tractor

Es tracta, en paraules de la directora del grup de Mecanització Agrària de la Universitat Pública de Navarra (UPN), Carmen Jarén, ¿d¿un sistema de protecció de doble arc situat per davant i per darrera del lloc del conductor i ferm al xassís d¿un tractor Massey Ferguson 178 Ebro¿, model sore el qual s¿ha dissenyat l¿estructura tipus i que es pot acoblar a la resta de marques i models. L¿equip d¿investigadors es va posar a la feina durant el 2002, quan entrà en vigor el Reial Decret 1215/97 per mor del qual tots els tractors que han de ser manejats per pagesos han de tenir un sistema de protecció del bolcatge, que eviti accidents laborals greus.

Les estadístiques enganyen

Segons un estudi del grup de mecanització agrària de l¿UPN, Navarra té actualment un parc de tractors matriculats abans de 1980 que ronda els 1.500 vehicles. Segons Jarén, ¿l¿ideal fóra que es retiressin, però sabem que això no ho fa ningú, i encara que els pagesos els donin de baixa al Registre de maquinària agrícola, els continuen utilitzant a les seves finques¿. Els accidents per bolcades de tractor són la principal causa de mortaldat en el món agrari. Cada any, afirma Jarén, ¿hi ha prop de 60 morts a Espanya per mor d¿això¿. Les estadístiques d¿accidents mortals, però, no tenen en compte ni els greus ni els lleus. A més a més, ¿molts dels morts ni tan sols queden registrats, perquè el 65% dels treballadors estan en règim de Seguretat Social per compte propi o en el de treballadors autònoms, o bé es dediquen a la pagesia no professional¿.

Programari disponible a la xarxa

El grup d¿investigadors ha desenvolupat també un programa informàtic que permet calcular l¿estructura de protecció que necessita cada tractor segons les seves característiques. El software es diu Estrema és accessible a través d¿Internet. Estrema, però, calcula estructures per a tractors de més d¿una tona i mitja. Segons Carmen Jarén, ¿ara cal estudiar els tractors de menys de 1.500 kilos, molt importants qualitativament. El projecte d¿aquest grup d¿investigació de la UPN va guanyar el I Concurs sore Projectes de Prevenció e Riscos Laborals organitzat per Mútua Navarra en col·laboració amb l¿Instituto Navarro de Salud Laboral i la mateixa Universitat Pública de Navarra.

Informació relacionada