CONGRÉS DE LA FRUITA DOLÇA | 05/05/2010  DAR/RuralCat

Fruita 10 aplega més de 300 participants i 27 operadors internacionals

Els dies 5, 6 i 7 de maig es celebra al Palau de Congressos de Lleida Fruita 10, el primer Congrés internacional de la fruita dolça de Catalunya, organitzat pel Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR), en col·laboració amb la Promotora d'Exportacions Catalanes (Prodeca).

fruita10050410 cont

Detall del cartell del congrés. Font: DAR.

 

El director general de Planificació i Relacions Agràries del DAR, Antoni Diaz, acompanyat del director dels Serveis Territorials del DAR a Lleida, Joan Gòdia, presideix avui, la jornada prèvia al 1er Congrés internacional de la fruita dolça de Catalunya, Fruita 10 "Noves tendències, nous mercats", que tindrà lloc els dies 6 i 7 de maig al Palau de Congressos de Lleida – La Llotja.
 
Els operadors internacionals de fruita participaran, a partir de dos quarts de deu, en un seminari tècnic que durà a terme l'IRTA. A dos quarts de dotze presenciaran el procés de producció a la central de Fruits de Ponent i diverses finques de fruiters que formen part d'aquesta cooperativa. Al vespre, cap a dos quarts de vuit, l'alcalde Àngel Ros rebrà als operadors a l'ajuntament de la capital lleidatana i s'iniciarà la visita per la ciutat Lleida.
 
En el seminari tècnic que impartirà l'IRTA es donarà a conèixer l'aplicació de mètodes i tècniques vinculades a infraestructures i instal·lacions específiques per a l'experimentació en fruiters; plantacions de referència de pomera, perera i presseguer, així com de plantacions experimentals per a l'avaluació varietal de fruita dolça, seca i olivera, entre d'altres.
 
El conseller Joaquim Llena inaugurarà dijous, dia 6, el congrés organitzat pel DAR i l'empresa pública Prodeca a instàncies d'Asofruit i Catalonia Qualitat, que compta amb col·laboració d'altres institucions i empreses com: l'Ajuntament, la Diputació i la Cambra de Comerç de Lleida, La Caixa, Fruits de Ponent, Actel i IGP Poma de Girona.
El Congrés aplega 280 participants i de 27 operadors internacionals procedents d'empreses procedents dels Emirats Àrabs Units, Aràbia Saudita, Rússia, Índia, Xina, Alemanya, València i Barcelona.
 
L'objectiu de Fruita 10 és reconèixer el sector de la fruita de Catalunya i obrir nous mercats per a les empreses catalanes. Així, el congrés representa una oportunitat única per als potencials exportadors de fruita de Catalunya, i vol ser una plataforma de negocis en aconseguir la presència a Catalunya de grans operadors internacionals del sector fructícola dels nous mercats emergents.
 
L'empresariat català podrà participar de dues formes durant la celebració de Fruita 10. D'una banda, s'ha elaborat un programa complet de ponències impartides per experts d'arreu del món, i en segon lloc, es celebrarà una trobada internacional d'operadors on s'hi duran a terme reunions de negocis entre operadors i productors, que pretenen fomentar els acords comercials entre les diferents parts. Es tancarà tot un calendari de cites, de gran interès per les empreses catalanes.
 
A més, tots els assistents podran contemplar una exposició complementària integrada per diferents plafons temàtics del sector, que oferiran informació sobre la innovació varietal que està impulsant l'IRTA, la producció sostenible de fruita y la innovació rural, y també sobre el tractament postcollita, els distintius de qualitat i salut, així com de la concentració de l'oferta lleidatana/catalana. D'altra banda, tant l'IRTA com la DOP Pera de Lleida tenen previst realitzar una exposició de fruita per mostrar les diferents varietats existents al mercat.
 
Paral·lelament, els assistents també podran participar divendres, dia 7, en la jornada “Fruita, Nutrició i Salut”, que pretén divulgar els avantatges de seguir uns hàbits alimentaris saludables per tal de gaudir d'un correcte estat de salut, recalcant la importància del consum de fruita.

 

El sector fructícola a Catalunya

El sector fructícola català és punter en qualitat de producció, donada l'elevada experiència acumulada, i disposa d'una destacada capacitat d'innovació, gràcies a institucions com l'IRTA. Per aquest motiu, és important fer arribar aquesta producció als països on la demanda està creixent amb força, com són la India o la Xina.
 
La fruita fresca constitueix una de les principals produccions agràries de Catalunya pel seu pes econòmic, per la superfície de conreu, la importància relativa en la producció de l'Estat espanyol, l'orientació exportadora. Aproximadament el 90% de la fruita es destina al consum en fresc, i el 7% té com a destí la indústria transformadora. Es tracta del sector agrícola amb més pes en la Producció Final Agrària (PFA) catalana, i juga un paper primordial a l'Estat espanyol atès que Catalunya representa, a nivell de superfícies, aproximadament, el 30% en poma, el 40% en pera i el 20% en préssec i nectarina.
 
La producció mitjana de fruita dels darrers anys és de 950.000 tones. Per demarcacions, Lleida encapçala la producció de fruita fresca y es centra cada vegada més en la producció de préssec i nectarina, seguida de Girona que s'ha especialitzat en la producció de poma. Val a dir que l'Estat espanyol és on es consumeix més fruita d'Europa.