SEGURETAT ALIMENTÀRIA | 21/01/2014  RuralCat

Guia de pràctiques correctes d'higiene per a petits establiments del sector lacti

Aquesta guia, elaborada per l'Associació Catalana de Ramaders Elaboradors de Formatge Artesà (ACREFA), permet als petits establiments que s'hi acollin voluntàriament complir amb la legislació de seguretat alimentària

Detall de la coberta de la guia

Detall de la coberta de la guia

Els petits establiments sempre s’han caracteritzat per realitzar processos més manuals i de caràcter més artesà durant tota l’elaboració. Aquests processos, no exempts de perill relacionats amb la seguretat alimentària, poden ser però més fàcilment controlats si l’elaborador manté una relació constant en cada fase, des del tractament de la llet fins a l’expedició.

Amb la correcta implantació de la Guia de pràctiques correctes d’higiene per a petits establiments del sector lacti, una indústria làctia s’assegura d’obtenir productes innocus i de qualitat, al mateix temps que compleix la normativa.

Aquesta guia exposa molt resumidament els punts més importants de cada tema: instal·lacions i equipaments, proveïdors, traçabilitat, formació, aigua, neteja i desinfecció, plagues i animals indesitjables, temperatures, incidències i control del producte final.

També inclou uns quadres de gestió per famílies de productes: llet fresca, llets fermentades, formatges frescos, formatges madurats, postres làcties i nata/mantega. Juntament amb els tres registres mínims i imprescindibles (aigua, incidències i fitxes d’elaboració).

Finalment, hi ha un quadre de bones pràctiques ordenat per temporalitat, de manera que sigui fàcil veure les tasques que heu de realitzar i amb la freqüència corresponent.