MÓN RURAL | 02/02/2005  Ruralcat

El president de la Generalitat inaugura el Congrés del Món Rural de Catalunya

El president de la Generalitat, Pasqual Maragall, acompanyat pel conseller d¿Agricultura, Antoni Siurana, i una trentena de membres de la Comissió Organitzadora procedents de l'administració, sindicats, cooperativisme i altres àmbits del sector rural, presidiran aquest divendres al Monestir de Poblet, la inauguració del Congrés del Món Rural de Catalunya.

Josep M. Besora, Jordi William Carnes i Joan Montraveta a la presentació de RURAL'06

Font: DARP. Josep M. Besora, Jordi William Carnes i Joan Montraveta a la presentació de RURAL'06

El Palau Robert de Barcelona ha acollit la presentació davant els mitjans de comunicació del Congrés del Món Rural de Catalunya, RURAL¿06, una iniciativa impulsada pel DARP. Aquest esdeveniment es desenvoluparà arreu del país durant més d¿un any, fins al maig de 2006. El director general de Desenvolupament Rural, Jordi William Carnes, el director del Congrés, Josep M. Besora i el director general de Difusió Corporativa del Govern català, Joan Montraveta, han destacat la importància d'aquest esdeveniment, únic en la història del nostre país. Amb ell, es pretén "obrir el debat per un nou i alhora vell concepte de la nostra societat: el món rural vers la concepció urbana predominant".

Una aposta pel debat i la participació per a la millora del camp català


RURAL'06 ha d¿impulsar els debats i les accions que aportin propostes de renovació dels actuals models de producció agrària, de desenvolupament rural, de sostenibilitat mediambiental i de vertebració territorial. A més, "ha de promoure propostes de renovació de la mateixa Administració, amb l¿objectiu que serveixi més i millor als ciutadans", afirma Josep M. Besora, director del Congrés. Amb aquesta finalitat s'han establert cinc grans àmbits de reflexió: món rural/món urbà, competitivitat, sostenibilitat, vertebració social i repte institucional. Cinc grans reptes que permetran definir la situació actual i fer previsions sobre les tendències d'evolució i adaptació en el futur del món rural a Catalunya. S'ha dissenyat un entramat d'espais de diàleg, capitalitzats per 15 ciutats catalanes, i estructurat verticalment en tres nivells: Ponències, Assemblees Territorials i Trobades Comarcals. Segons el conseller d¿Agricultura, Antoni Siurana, ¿el Congrés ha de servir per definir i establir un model territorial i de país que permeti realitzar les necessàries adaptacions en un futur immediat per tal d¿assegurar la continuïtat del món rural català¿ Entre els Comissionats del Congrés cal destacar la presència de Carles Puyol, Lluís Llach i Santi Santamaria, que han apostat per aquesta iniciativa. Els Comissionats inauguraran cada un dels grans temes-ponències de debat i en seran la imatge durant els 16 mesos de durada de RURAL'06. La inauguració del Congrés, a la que assistiran unes 300 persones vinculades al sector agrari, indicarà el naixement d'un complex procés que finalitzarà en un gran acte a Barcelona, on es presentaran les conclusions de tots els àmbits de treball i estudi. "Tot plegat per aconseguir amb esforç i diàleg que els móns rural i urbà convergeixin en un de sol: aquest món que ens toca viure, defensar i preservar", segons ha afirmat el director del Congrés.