SANITAT ANIMAL | 30/01/2005  Ruralcat

Es confirma el primer contagi d'EEB en una cabra

El Laboratori de Referència de la UE ha confirmat el primer cas de contagi "en estat natural" en una cabra de l'Encefalopatia Espongiforme Bovina (EEB) o mal de les "vaques boges", segons ha informat la Comissió Europea (CE).

Imatge d'una cabra

L'animal, que havia nascut al març de 2000, va ser sacrificat amb la resta del ramat, a França a l'octubre de 2002 i les seves restes van ser incinerades abans que entressin a la cadena alimentària, així que no ha suposat cap risc per a la salut del consumidor. No obstant, l'Executiu comunitari ha proposat intensificar l'actual programa d'anàlisi sobre Encefalopaties Espongiformes Transmissibles (EET), per determinar si es tracta només d'un cas aïllat. Brussel·les vol que unes 200.000 cabres siguin analitzades durant els pròxims sis mesos, sobretot en els països que van patir una major incidència de l'encefalopatia entre la cabanya bovina. Els Estats membres es pronunciaran sobre la proposta de la CE en la pròxima reunió del Comitè de la Cadena Alimentària i la Salut Animal, els dies 2 i 3 de febrer. El mal de les "vaques boges" és potencialment transmissible a l'ésser humà en la seva variant de Creutzfeldt-Jacob. Els primers indicis que el mal podia haver saltat a un individu de l'espècie cabrina van ser detectats per investigadors francesos, que van publicar les seves conclusions preliminars el passat octubre.

Es requereixen dos anys d'anàlisis per comprovar el contagi

Les anàlisis per determinar si hi ha contagi per la patologia bovina requereixen assaigs biològics amb ratolins durant dos anys, el que explica que els resultats no es coneguessin fins llavors. En compliment del procediment comunitari, el Ministeri d'Agricultura francès va notificar al novembre el cas al Laboratori de Referència de la UE per a Encefalopaties Espongiformes Transmissibles (EET). Els seus experts han confirmat ara la impressió inicial dels seus col·legues francesos. "Vull tranquil·litzar als consumidors i dir-los que les mesures de seguretat existents a la Unió garanteixen un molt alt grau de protecció", ha afirmat el comissari europeu de Sanitat i Consum, Markos Kypriano, en un comunicat. "El programa de test ens ha indicat que la incidència de les Encefalopaties Espongiformes Transmissibles en les cabres era molt feble i ens ha permès detectar els animals sospitosos i retirar-los, al costat del seu ramat, de la cadena alimentària", ha afegit el comissari. Des d'abril de 2002, s'han analitzat més de 140.000 cabres en el marc d'aquest programa comunitari. Arran de la crisi alimentària generada per l'expansió del mal de "les vaques boges", els països de la UE apliquen mesures de precaució per prevenir el contagi de la malaltia en remugants (vaques, cabres i ovelles), així com el salt de l'agent de la malaltia a la cadena alimentària.

Mesures de prohibició per assegurar la seguretat alimentària

Entre altres qüestions, la UE prohibeix la fabricació de pinso per a bestiar amb farines animals; exigeix la retirada de la cadena alimentària humana i animal d'alguns materials de risc (vísceres, teixits o espinada); o el sacrifici automàtic de les ovelles afectades per la tremolor bovina, una malaltia similar a la EEB, però no transmissible a l'ésser humà. Així mateix, l'Autoritat Europea per a la Seguretat Alimentària considera, sobre la base del coneixement científic actual, "poc probable" que la llet de cabra o els productes derivats presentin risc de transmetre algun tipus d'Encefalopatia Espongiforme, sempre que l'animal d'origen estigués sa.