CATALUNYA A EUROPA | 23/01/2005  Ruralcat

Siurana defensa el caràcter estratègic de l¿agricultura i la ramaderia a Catalunya i Europa

El conseller s¿ha reunit a Berlín amb els representants d¿Agricultura de les quatre regions del grup ¿Quatre Motors per a Europa¿, per tractar diversos temes d¿interès mutu relacionats amb el futur del sector agrari i del món rural.

Reunió dels Quatre Motors per a Europa

Font: DARP

En el transcurs de la trobada s¿ha acordat impulsar conjuntament programes d¿investigació per tal de millorar la qualitat, la traçabilitat i l¿elaboració de productes agroalimentaris. A més a més, els quatre representants han parlat sobre la proposta de la Comissió Europea per les ajudes al Desenvolupament Rural 2007-2013 i dels canvis de cara al futur que pot significar aquesta proposta. El responsable del DARP ha aprofitat aquesta trobada per destacar el caràcter estratègic de l¿agricultura i la ramaderia a Catalunya, i per defensar la necessitat d¿impulsar actuacions conjuntes entre les quatre regions, ja que representen un referent a nivell europeu perquè són capdavanteres en els seus respectius estats.

Catalunya presidirà el grup ¿Quatre Motors per a Europa¿ aquest 2005

El grup Quatre Motors per a Europa és una organització de cooperació interregional europea que agrupa, a banda de Catalunya, el land alemany de Baden-Württemberg, la regió italiana de Llombardia i la regió francesa de Rhône-Alpes. Els presidents del ¿Quatre Motors¿ es van reunir el passat mes de novembre a Brussel·les per debatre el futur d¿aquesta cooperació en vistes a l¿assumpció de la presidència per part de Catalunya a partir de l¿inici de 2005. Els presidents del grup van decidir conservar la marca dels ¿Quatre Motors per a Europa¿ sense canvis i, per tant, mantenir el nucli dur de quatre regions. Tanmateix, van decidir obrir els projectes i comissions a la participació d¿altres regions punteres d¿Europa i de la resta del món. Al mateix temps, van decidir flexibilitzar la cooperació per tal de permetre molts més projectes bilaterals o trilaterals, de manera que cap regió no se senti obligada a participar en un projecte si no és del seu interès. També es va tractar sobre les prioritats dels Quatre Motors, tant a nivell intern com a extern. Pel que fa al primer nivell, es van marcar com a prioritàries la recerca i la innovació en tots els àmbits, i molt especialment en sectors industrials com ara la biotecnologia, la indústria automotriu o les indústries de la moda i el disseny. Quant al segon nivell, la presidència catalana de 2005 estarà marcada per un interès creixent dels ¿Quatre Motors¿ per la zona mediterrània, com es veurà en la Conferència Euromediterrània de Barcelona del 19 de novembre de 2005, i per l¿interès permanent que tots Quatre donen als mercats asiàtics, i en especial a la Xina.