FRUITA 10 | 07/05/2010  RuralCat

Llena i Geli clausuren el I Congrés internacional de la fruita dolça de Catalunya

El conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, i la titular de Salut, Marina Geli, juntament amb l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, clausuren avui divendres, a partir de les onze del matí, el I Congrés internacional de la fruita dolça de Catalunya, "Fruita 10, Noves tendències, nous mercats", que es va inaugurar dimecres passat al Palau de Congressos de Lleida.

fruita10llena050710 supral

El Conseller Joaquim Llena durant la inauguració de Fruita 10. Font: DAR.

 

Avui,  tindrà lloc la jornada “Fruita, Nutrició i Salut” i la Trobada internacional d'operadors de fruita on es preveu que es celebrin prop de 250 reunions entre empresaris catalans i operadors estrangers.
 
Per la seva banda, el director general de Planificació i Relacions Agràries del DAR, Antoni Diaz, presidirà, a les dos quarts de dues, la presentació de les conclusions del congrés, organitzat pel DAR i Prodeca, a instàncies d'Asofruit i Catalonia Qualitat, i que compta amb la col·laboració d'altres institucions i empreses com: l'Ajuntament, la Diputació i la Cambra de Comerç de Lleida, La Caixa, Fruits de Ponent, Actel i IGP Poma de Girona.
 

Llena destaca l'èxit de participació en el congrés

El conseller va destacar, ahir en unes declaracions, l’èxit de participació que ha obtingut el congrés, “hem superat totes les previsions i s'ha arribat als 350 inscrits”. Llena també va remarcar que aquest congrés ha de servir per acostar el sector del fruita català als grans operadors internacionals, “han de veure que som punters en innovació i en tot el procés d'elaboració de la fruita. Catalunya té una llarga tradició productora i això ens situa com a un país amb una elevada competitivitat i amb produccions amb les quals ningú no ens fa ombra com són la fruita de pinyol i la pera”.
 
Per la seva banda, durant el congrés, el titular del DAR també ha volgut fer palès que “aquest és un marc ideal per fer negoci ja que permetem als empresaris catalans que s'estalviïn viatges, desplaçaments i altres despeses, i puguin fer els contactes aquí, a Catalunya, a casa seva”.
 
Finalment, Llena també ha volgut deixar clar als operadors estrangers que el Departament està construint a Lleida el Fruitcentre, que pretén ser un lloc de referència del sector arreu del món, on s'analitzaran tots els processos que intervenen en la cadena de la fruita. El conseller ha definit Fruitcentre com “un instrument irrenunciable per al Govern en un moment com l'actual”.
 
Val a dir que, a banda dels 350 participants inscrits, 27 operadors internacionals procedents d'empreses dels Emirats Àrabs Units, Aràbia Saudita, Rússia, Índia, Xina, Alemanya, València i Barcelona, han participat a Fruita 10. Així, el congrés representa una oportunitat única per als potencials exportadors de fruita de Catalunya, i vol ser una plataforma de negocis per tal d'aconseguir que grans operadors internacionals del sector fructícola dels nous mercats emergents, com la Xina, India o l’Orient Mitjà, visitin Catalunya.