AVICULTURA | 16/01/2005  Ruralcat

L'excedent de 10 milions de gallines ponedores satura el mercat avícola

El sector avícola espanyol suporta un excedent de deu milions de gallines ponedores que ha saturat el mercat dels ous i impedeix la recuperació del preu d'aquest producte, segons ha informat la directora de la Interprofessional de l'Ou (Inprovo), María del Mar Fernández.

Ous

La cabanya espanyola de gallines ponedores s¿hauria de situar en 42 milions de caps, és a dir, una gallina per habitant però, el nombre actual ascendeix a 50 milions, és a dir, hi ha un 20 per cent d'excedent. Aquest increment va ser incentivat per l'alça dels preus en el mercat europeu l¿any 2003 després de l'escassesa d'ous provocada per la grip del pollastre. No obstant això, després de la recuperació dels principals productors comunitaris, com Holanda, que durant 2004 han arribat als seus nivells normals de producció, actualment el mercat europeu suporta un excés de producció amb una forta caiguda en els preus. En aquest últim exercici, els preus dels ous (prenent com a referència els ous a orri a la sortida del centre d'embalatge) a Espanya van caure un 30 per cent. Fernández ha manifestat, prenent dades del Ministeri d'Agricultura, que el preu en origen de la dotzena d'ou de la categoria L se situa aquesta setmana en els 0,40 euros, mentre el cost de producció és de 0,70 euros aproximadament. La titular d¿Inprovo ha advertit que "s'està pagant la factura dels alts preus que va aprofitar el sector l'any 2003 i, per tant, ara només queda prendre una decisió important que és reduir la producció d'ous no només a Espanya sinó també a nivell de la Unió Europea, ja que no existeix cap altra sortida si es vol que els preus es recuperin".

Competència internacional

L'executiva de la interprofessional ha manifestat que exportar ous a tercers països no és fàcil ja que produir a la Unió Europea implica un cost major. Aquest fet es produeix degut als exigents requisits que han de complir en matèria de benestar animal, medi ambient i sanitat, i que no s'exigeix en altres països. Per contra, Fernández ha assegurat que la situació actual del sector es pot complicar encara més amb l'ingrés d¿ovoproductes provinents de grans països productors d'ous que no són membres de la UE, com són Brasil i l'Índia. També ha subratllat que "aquests països no compleixen amb els requisits que exigeix la Unió Europea als seus països membres i, per tant, tenen un cost de producció més baix que el nostre, el que originaria una competència sense les mateixes condicions".