ARTICLE CIENTÍFIC | 04/01/2005  Ruralcat

Nous mètodes de detecció de residus per millorar la seguretat alimentària

La revista del Servei de Recerca Agrícola dels Estats Units (ARS) publica aquest mes un article sobre nous mètodes de detecció de residus als aliments que han de servir per millorar la seguretat alimentària. Aquí trobareu algunes de les conclusions i podreu consultar l¿article complet.

Químic preparant mostres de fruita i vegetals

Font: ARS. Químic preparant mostres de fruita i vegetals

Desenvolupant noves tènciques de detecció de residus i processos que incorporen principis de disciplines científiques molt diferents, els científics del Servei de Recerca Agrícola dels Estats Units a Wyndmoor, Pensylvania, miren de millorar la seguretat alimentària. ¿La indústria alimentària necessita mètodes analítics ràpids, automatitzats i econòmicament rendibles. Uns mètodes que siguin acurats, fiables, segurs i que minimitzin les pèrdues¿, afirma l¿article. Alguns dels químics de la unitat de recerca utilitzen tecnologies avançades per desenvolupar mètodes per revisar, detectar i confirmar un gran nombre de residus químics, com els medicaments veterinaris o els pesticides, i els bacteris patògens i les seves toxines dins dels aliments. Els nous mètodes han de ¿prevenir la distribució d¿aliments contaminats¿, afirmen des del l¿ARS.

Control dels residus als aliments

Pel que fa als medicaments veterinaris que no són permesos en animals destinats a alimentació, generalment els científics utilitzen mètodes molt lents i laboriosos per a detectar-los a les mostres. Per aques motiu, el químic Guoying Chen ha desenvolupat un prototip d¿aparell portàtil per detectar contaminants com la tetraciclina a la carn, la llet i el peix. Marilyn Schneider, una altra química de la unitat de recerca, ha analitzat els residus de medicaments en productes derivats i ha verificat la rapidesa del mètode de la fluorescència, el qual ¿detecta els medicaments quan sobrepassen el nivell de tolerància¿, afirma a l¿article. Un altre dels científics, Steven Lehotay (a la fotografia), ha desenvolupat un mètode que abarateix el cost dels anàlisis dels residus pesticides a fruites i vegetals. Lehotay afirma que ¿el mètode redueix passos del procediment, la qual cosa disminueix la possibilitat d¿error¿ Per la seva banda, Keith Fagerquist, junt amb Lehotay i el també químic Alan Lightfield, han desenvolupat un mètode per mesuarar i confirmar els antibiòtics beta-lactam en porc i en el teixit del ronyó dels vaquins.

Mètodes per detectar patògens i toxines

Els anticossos són proteïnes es lliguen als antígens com les bactèries i els eliminen del cos. En aquesta línia, segons explica l¿article, els investigadors poden també utilitzar anticossos per aïllar patògens o substàncies químiques. Els invetigadors treballen també en un procediment per detectar simultàniament la bactèria Escherichia coli i la Salmonela a la carn picada de vedella, de gall d¿indi, els brots d¿alfals i a les llavors. Trobareu tots els procediments explicats amb molt més detall a l'article adjuntat als Arxius relacionats d'aquesta informació.