Un alumne de l’Escola Agrària de l’Empordà guanya la 3ª edició del Premi INNOVACC
El guardó reconeix la feina realitzada per l’estudiant Xavier Puigdevall, així com la tasca del seu tutor Sergi Altarriba i de l’Escola Agrària de l’Empordà.
Els premiats i el jurat
L’alumne del Cicle Formatiu de Grau Superior de Processos i Qualitat en Indústries Alimentàries de l’Escola Agrària de l’Empordà, Xavier Puigdevall, ha resultat guanyador de la tercera edició del Premi INNOVACC a la innovació tecnològica en l’àmbit carni.
Aquests guardons, organitzats per l’Associació Catalana d’Innovació del Sector Carni Porcí (INNOVACC), han reconegut el treball “Ús d’un cultiu iniciador en un producte curat. Diferències entre l’absència o la presència d’un estàrter en el fuet” elaborat per l’estudiant, així com la tasca del seu tutor Sergi Altarriba i de l’Escola Agrària de l’Empordà.
Als premis s’hi han pogut presentar estudiants de Batxillerat, Formació Professional i Universitat que hagin elaborat i presentat el projecte o treball de final d’estudis durant l’últim curs escolar 2018-2019. El guardó té l’objectiu d’incentivar projectes d’innovació tecnològica dins l’àmbit educatiu català enfocat al sector carni. A més a més, és imprescindible que la innovació sigui tangible, ja que es valora la seva aplicabilitat en un espai real de treball. El projecte elaborat per Xavier Puigdevall ja s’està provant a la Carnisseria Nadal de Sarrià de Ter, empresa on treballa actualment.
La finalitat del projecte guanyador és millorar la formulació d’un fuet tradicional elaborat en una carnisseria mitjançant l’addició d’un cultiu iniciador o estàrter. L’alumne de l’Escola Agrària de l’Empordà ha aconseguit perfeccionar les propietats organolèptiques del producte, així com la seva homogeneïtat entre lots. El punt més important i diferencial del treball és que la utilització d’aquests cultius estàrters no és habitual en petits elaboradors i productors, sinó que és una pràctica més comuna de la gran indústria agroalimentària.
Teresa Colell, directora de l’Escola Agrària de l’Empordà, ha destacat “la importància del Premi INNOVACC per a la dinamització i innovació del sector i per fomentar el relleu generacional”. D’altra banda, segons Sergi Altarriba, tutor del treball premiat “és un autèntic reconeixement a l’esforç d’en Xavier, així com a la labor educativa del centre. Des de la nostra escola seguirem formant als professionals del sector agroalimentari del futur”.
El guardó està dotat amb 5.000 euros, repartits a parts iguals entre Xavier Puigdevall i l’Escola Agrària de l’Empordà. També s’ofereix a l’estudiant guanyador la possibilitat de formalitzar un contracte laboral en pràctiques en una empresa del sector carni porcí català. El jurat del premi ha estat format per grans professionals del sector: Jacint Arnau (IRTA, secretari d’INNOVACC), Esteve Espuña (Esteban Espuña SA, president d’INNOVACC), Narcís Cañigueral (Embutidos Monter SAU, tresorer d’INNOVACC), Ignasi Pons (FECIC), Llorenç Freixanet (Metalquimia, vocal d’INNOVACC), Jaume Sió (Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació), Joan Martí (ACCIÓ), Ricard Parés (PORCAT) i Narcís Grèbol (ex-secretari d’INNOVACC).
L’acte d’entrega del premi ha tingut lloc al restaurant la Deu d’Olot aquest dimecres. Els cinc finalistes han assistit al lliurement del guardó acompanyats pels seus respectius tutors, socis d’INNOVACC i altres persones vinculades al sector carni porcí català.