SECTOR FRUCTÍCOLA | 03/02/2014  RuralCat/DAAM

SmartFruit aplega més de 700 participants i uns 70 experts en gestió de plagues

Barcelona acull del 2 al 4 de febrer l'SmartFruit IPM International Congress, la cita més important a Europa sobre sanitat vegetal

El conseller Pelegrí durant la intervenció inaugural del Congrés. Font: DAAM

El conseller Pelegrí durant la intervenció inaugural del Congrés. Font: DAAM

El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general d’Agricultura i Ramaderia, Miquel Molins, del director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila, i del conseller executiu de Prodeca, Jordi Bort, han presidit la inauguració de SmartFruit IPM International Congress, que se celebra a Barcelona del 2 al 4 de febrer.

Aquest congrés té com a objectiu aprofundir en el coneixement sobre la Gestió Integrada de Plagues en els principals cultius arboris de Catalunya: fruiters, cítrics, vinya i olivera. Catalunya és capdavantera en programes de sanitat vegetal i “volem compartir aquest coneixement amb altres països per poder-lo transferir”, ha dit el conseller. Per Pelegrí, la voluntat d’aquest congrés és “convertir-lo en un punt de trobada de totes les parts de la cadena que es veuen involucrades en la producció d’aliments”.

En aquest sentit, el conseller s’ha mostrat convençut que aquests dies “serem testimonis de tot el que s’està cuinant en els camps de la recerca, el desenvolupament i l’aplicació de les tècniques productives” i ho farem “des d’un enfocament transversal, una posada en comú win-win que beneficiï tant els interessos dels consumidors com dels productors i les seves empreses”.

 

Catalunya, pool agroalimentari

Pelegrí ha aprofitat la inauguració d’aquest congrés internacional per recordar que Catalunya és un pool agroalimentari de primera magnitud a Europa i una de les principals zones productores de fruita del continent. En aquest sentit, el sector agroalimentari català representa el 3,6% del PIB català i el 17% del PIB industrial. D’altra banda, en la passada campanya la fruita de pinyol catalana va arribar a una xifra rècord de 300 milions d’euros exportats. De fet, la fruita catalana està present a les cadenes europees més exigents gràcies a uns productes d’elevada qualitat i uniformitat contrastada.

 

SmartFruit, punt de trobada sobre Gestió Integral de Plagues

SmartFruit IPM International Congress és el primer congrés internacional sobre sanitat vegetal a Europa. Està organitzat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) a través de Prodeca i en col·laboració amb el sector productiu i el sector de la comercialització de productes fitosanitaris.

Aquest congrés internacional sobre la gestió integrada de plagues en cultius fructícoles aplega una setantena d’investigadors i experts procedents de països tan diversos com els Estats Units, Nova Zelanda, Holanda, Hongria, Itàlia, Mèxic, Xile, França o l’Estat espanyol, entre d’altres.

La celebració d’aquest congrés coincideix amb l’entrada en vigor de la directiva comunitària d’ús sostenible de fitosanitaris, que incorpora un esperit de preservació del medi ambient i de la salut a l’hora de produir aliments. En aquest sentit, el tractament de les plantes perquè donin un fruit sa i segur, econòmicament rendible i mediambientalment sostenible, és l’eix a l’entorn del qual s’exposaran els resultats de la recerca dels experts internacionals congregats a Barcelona per participar a SmartFruit.

 

Informació relacionada