INVESTIGACIÓ | 20/12/2004  Ruralcat

Un sensor òptic permetrà identificar el blat d¿alta qualitat al camp

El Servei d'Investigació Agrícola (ARS) del Departament d'Agricultura dels Estats Units (USDA) ha dissenyat uns sensors òptics que permetran als agricultors situar els llocs exactes on creix el blat d'alta qualitat.

Blat madurant. Foto: USDA

Blat madurant. Foto: USDA

L¿USDA assenyala que davant la disposició dels compradors a pagar més pel blat d¿alta qualitat, els argicultors necessiten no només conrear-lo, sinó també saber els llocs exactes on creix aquest blat en els seus camps . Per donar resposta a aquesta necessitat, l'agrònom Donen Long, de l'ARS, ha assajat diversos instruments al llarg de l¿última dècada, que podrien estar disponibles comercialment en dos anys aproximadament. Actualment, Long està treballant amb dues companyies per desenvolupar i assajar aparells espectroscòpics que utilitzen les fibres òptiques i la llum infraroja propera per mesurar la concentració de proteïna del gra.

Exigències dels compradors

Segons explica l¿ARS, els compradors desitgen nivells específics de proteïna en el blat, depenent de com el blat serà usat, ja que els forners, per exemple, necessiten blat d'alta proteïna per produir pa, però prefereixen blat de baixa proteïna per fer pastissos i galetes. A més de proteïna, els sensors òptics poden mesurar nivells de greix, oli, carbohidrats i humitat en grans. Amb aquesta informació, els agricultors possiblement podrien separar gra durant les operacions de collita i transferència, basat en les qualitats específiques del gra. Com succeeix en moltes altres collites, un sol camp de blat pot produir gra amb variacions significants en quantitat i qualitat. Els agricultors també podran utilitzar la informació derivada dels sensors per al maneig de fertilitzant, ja que el nitrogen del sòl i els nivells de proteïna estan relacionats.